Number of the records: 1  

Vliv složení vzorku na průběh separace kapilární zónovou elektroforézou

  1. 1.
    0162193 - UIACH-O 200002 RIV SK cze C - Conference Paper (international conference)
    Křivánková, Ludmila
    Vliv složení vzorku na průběh separace kapilární zónovou elektroforézou.
    [The effect of sample composition on course of separation by capillary zone electrophoresis.]
    13th International Conference Chromatographic Methods and Human Health. Proceedings. Bratislava: Slovenská chemická spoločnosť, 1999, s. 20.
    [International Conference Chromatographic Methods and Human Health /13./. Piešťany (SK), 15.11.1999-18.11.1999]
    R&D Projects: GA ČR GA203/99/0044; GA AV ČR IAA4031703
    Subject RIV: CB - Analytical Chemistry, Separation

    Využití metody kapilární zónové elektroforézy se rozšířilo i do oblasti analýz stopových látek v různých složitých matricích zejména biologického původu. V tělních tekutinách je vysoký obsah iontů chloridů, laktátů, fosfátů, citrátů a urátů, které vždy ovlivní proces separace analytů - sníží separační účinnost a citlivost. Pokud jsou ovšem ve zvoleném elektrolytovém systému vytvořeny podmínky pro přechodnou izotachoforézu, může mít naopak přítomnost makrokomponent pozitivní efekt na separační účinnost a citlivost.

    Body fluid samples with complex matrices are difficult to analyze reliably with the method of capillary zone electrophoresis. Presence of high contens of chlorides, lactates, phosphates, citrates or urates decrease separation efficiency and sensitivity. We show here that a solution to this problem can be found when the working conditions are chosen so that macrocomponents present in sample are involved in transient isotachophoretic separation mode. For a given group of analytes even higher separation efficiency and sensitivity is reached compared with the single CZE mode.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0059513

     
     

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.