Number of the records: 1  

Výzkum tokových parametrů homogenních a heterogenních popílkových suspenzí : úletový a ložový popílek Poříčí

  1. 1.
    0105103 - UH-J 20043047 CZ cze V - Research Report
    Chára, Zdeněk - Vlasák, Pavel - Konfršt, Jiří
    Výzkum tokových parametrů homogenních a heterogenních popílkových suspenzí : úletový a ložový popílek Poříčí.
    [Investigation of flow behaviour of homogeneous and heterogeneous ash slurries: fly and bottom ash Porici.]
    Praha: Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, 2003. 25 s.
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z2060917
    Keywords : pipeline flow * ash-water slurries
    Subject RIV: BK - Fluid Dynamics

    Tokové chování suspense obsahující fluidní úletový a ložový popílek byly experimentálně zkoumány pro laminární, přechodný a turbulentní režim proudění v závislosti na koncentraci a zrnitostním složení pevné fáze a době a intenzitě smykového namáhání při proudění v hladkém nerezovém potrubí s vnitřním průměrem 26,8 a 36,0 mm. Objemová koncentrace se měnila v rozsahu od 20 do 32%, rychlost proudění do 5 m/s. Bylo prokázáno, že turbulentní smykové namáhání nebo přídavek ložového popela působí výrazné snížení zdánlivé viskozity a rychlosti přechodu z laminárního do turbulentního proudění.

    The flow behaviour of fly ash and bottom ash from fluidic combustion slurries was experimentally investigated for laminar, transitional and turbulent regimes with respect to the effect of solid concentration, particle size distribution and time and intensity of shearing in smooth stainless steel pipes of inner diameter of 26.8 and 36 mm. Volumetric concentration ranges from 20 to 32 %, slurry velocity reach value up to 5 m/s. It was demonstrated that turbulent shearing or addition of bottom ash results in the significant decrease of the apparent viscosity; also laminar/turbulent transition region was reached for lower flow velocity.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0012354

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.