Number of the records: 1  

Contribution to the microflora of chroococcalean cyanoprokaryotes in Sao Paulo State, Southeast Brazil

  1. 1.
    0104145 - BU-J 20045001 RIV BR eng J - Journal Article
    Azevedo, M. T. P. - Sant'Anna, C. L. - Senna, P. A. C. - Komárek, Jiří - Komárková, Jaroslava
    Contribution to the microflora of chroococcalean cyanoprokaryotes in Sao Paulo State, Southeast Brazil.
    [Studie o mikoflóře kokálních cyanobakterií ze státu Sao Paulo, jihovýchodní Brazílie.]
    Hoehnea. Roč. 30, č. 3 (2003), s. 285-295. ISSN 0073-2877
    R&D Projects: GA AV ČR KSK6005114
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z6005908
    Keywords : taxonomy * cyanoprokaryotes * Brazilian new species
    Subject RIV: EF - Botanics

    Colonial, simple chroococcalean Cyanoprokaryota have been extensively studied recently (1996-2001) from freshwater (planktic and metaphytic) water biotopes in the State of Sao Paulo, Southeast Brazil. Five new species [Epigloeosphaera brasilica, Rhabdoderma sancti-pauli, Eucapsis densa, Chroococcus nanoplankticus, and Asterocapsa submersa] are included in this article with taxonomic evaluation and data concerning their morphological variation and ecology. The little known species Eucapsis parallelepipedon, described from Africa in 1902, was first time found in South America and taxonomically revised

    V letech 1996-2001 byly studovány v rámci mezinárodní spolupráce planktonní a metafytní sinice ve vodních nádržích státu Sao Paulo v Brazílii. V uvedeném článku je prezentace několika méně známých a nových koloniálních chrookokálních cyanobakterií. Je popsáno 5 nových druhů s jejich taxonomickým vyhodnocením, daty o morfologické a ekologické variabilitě. Taxonomicky byly revidovány zejména druhy rodu Eucapsis. Byl zjištěn výskyt několika druhů známých z tropické Afriky, zejména Eucapsis parallelepipedon
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0011426


     
     

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.