Number of the records: 1
Fermentation Coupled with Pervaporation for an Increase of the Product Recovery.
- 1.0091616 - UCHP-M 20070345 RIV AU eng C - Conference Paper (international conference)
Izák, Pavel - Schwarz, K. - Ruth, W. - Bahl, H. - Kragl, U.
Fermentation Coupled with Pervaporation for an Increase of the Product Recovery.
[Zvýšení produktivity fermentace pomocí pervaporace.]
Conference Paper. -: University of New South Wales, 2007, s. 1. ISBN 978-0-7334-2561-5.
[International Membrane Science and Technology Conference 2007 /6./. Sydney (AU), 05.11.2007-09.11.2007]
Institutional research plan: CEZ:AV0Z40720504
Keywords : pervaporation * fermentation broth * ionic liquid
Subject RIV: CI - Industrial Chemistry, Chemical Engineering
Clostridium acetobutylicum, a gram-positive bacteria, is a well known for its ability to produce the solvents acetone and butanol. Large-scale fermentation systems based on the clostridial AB-fermentation supplied the majority of the total requirement of these solvents until 1950.
Clostridium acetobutylicum je bakterie, která je dobře známá pro svoji schopnost produkovat aceton a butanol. Pomocí pervaporční separační techniky jsme byli schopni kontinuálně odstraňovat produkty fermentace což vedlo ke zvýšení růstu bakterií a zároveň zvyšení výtěžku acetonu a butanolu. Jako selektivní membrána byla použita iontová kapalina 15 wt% ( [(C3H7)4N][B(CN)4]) s 85 wt% of polydimethylsiloxanem. Vybraný systém vykazoval vysokou stabilitu a selektivitu.
Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0152166
Number of the records: 1