Number of the records: 1
Optical principle of pH measurement for detection of auxin flow through cellular membrane
- 1.0086390 - ÚFE 2008 RIV US eng C - Conference Paper (international conference)
Podrazký, Ondřej - Mrázek, Jan - Seidl, Miroslav - Kašík, Ivan - Tobiška, Petr - Matějec, Vlastimil - Martan, Tomáš - Aubrecht, Jan
Optical principle of pH measurement for detection of auxin flow through cellular membrane.
[Optický princip měření pH pro detekci toku auxinů skrz buněčnou membránu.]
Optical Sensing Technology and Applications. Bellingham: SPIE - The International Society for Optical Engineering, 2007 - (Baldini, F.; Homola, J.; Liberman, R.; Miler, M.), s. 65850y.1-6580y.7. Proceedings of SPIE, Vol. 6585. ISBN 978-0-8194-6713-3. ISSN 0277-786X.
[SPIE Europe's International Congress on Optics and Optoelectronics - ICOO 2007. Prague (CZ), 16.04.2007-19.04.2007]
R&D Projects: GA MŠMT(CZ) LC06034
Institutional research plan: CEZ:AV0Z20670512
Keywords : optical fibres * fluorescence * pH measurement
Subject RIV: CE - Biochemistry
The paper shows an approach to the determination of pH changes of solutions with a fine spatial resolution by means of fiber-optic tapers and fluorescence detection. This approach can be adopted for the determination of auxin flow through celluar membranes. Spectral absorption and fluorescence of selected pH transducers were tested. The approach, based on the determination of a shift of the maxima of their fluorescence peaks, was employed for processing the measured fluorescence data in bulk solutions.
Práce se zabývá způsobem stanovení změn pH roztoků s jemným prostorovým rozlišením prostřednictvím zúžených optických vláken a fluorescence. Tento přístup může být využit pro stanovení toku auxinů skrz buněčnou membránu. Byly otestovány absorpční a fluorescenční vlastnosti vybraných pH barviv. Pro zpracování hodnot fluorescence naměřených v roztocích bylo využito posunu maxima fluorescence ve spektru. In vitro byla předvedena použitelnost připravených zúžených optických vláken pro měření pH v rozsahu od 6 do 7.
Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0148669
Number of the records: 1