Number of the records: 1  

Comparison of Methods for Tar Sampling and Analysis.

  1. 1.
    0081937 - UCHP-M 20070084 RIV BG eng C - Conference Paper (international conference)
    Kameníková, Petra - Skoblia, Sergej - Vosecký, Martin - Pohořelý, Michael
    Comparison of Methods for Tar Sampling and Analysis.
    [Porovnání metod pro analýzu dehtu.]
    Programme.. Sofia: -, 2006, s. 1.
    [Methods for Alternative Fuel Production from Biomass and Waste. Sofia (BG), 19.10.2006-20.10.2006]
    R&D Projects: GA ČR(CZ) GA104/04/0829
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z40720504
    Keywords : biomass gasification * tar
    Subject RIV: CI - Industrial Chemistry, Chemical Engineering

    Recent methods for tar determination are based on the tar sampling by condensation or adsorption on a solid material. Collected sample is afterwards analysed by means of gravimetry or gas chromatography. The major disadvantage of these methods is time consuming sample treatment and results evaluation, which makes the direct and fast monitoring of gas quality difficult. A new tar analyser has been designed at ICT Prague with the aim of on-line monitoring of the tar content. The presented paper gives an overview of current methods for tar sampling and analysis.

    V současné době je vypracováno a používá se několik metod pro stanovení obsahu dehtu v plynu. Tyto metody jsou založené na odběru známého množství plynu a absorpci nebo adsorpci přítomného dehtu. Zachycený dehet se následně analyzuje gravimetricky nebo pomocí plynové chromatografie. Nevýhodou těchto metod je dlouhá časová prodleva mezi odběrem plynu a získáním výsledků způsobená nutností laboratorního zpracování vzorků. Proto byl na Ústavu plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší VŠCHT navržen on-line analyzátor dehtů. Cílem této práce je srovnání používaných metod pro stanovení dehtu.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0145656

     
     

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.