Number of the records: 1  

Changes in metabolism and concentration of amino acids during yeast colony development

  1. 1.
    0080810 - MBÚ 2007 RIV SIGLE HR eng C - Conference Paper (international conference)
    Váchová, Libuše - Begany, Markéta - Kučerová, Helena - Palková, Z.
    Changes in metabolism and concentration of amino acids during yeast colony development.
    [Změny metabolismu a koncentrace aminokyselin v průběhu vývoje kvasinkových kolonií.]
    EMBO/HHMI Central European Scientists Meeting. Dubrovnik: Verlag, 2006, s. 91-91.
    [EMBO/HHMI Central European Scientists Meeting. Dubrovnik (HR), 15.06.2006-17.06.2006]
    R&D Projects: GA ČR GA204/05/0294; GA MŠMT(CZ) LC531
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z50200510
    Keywords : amino acids * yeast colonies
    Subject RIV: EE - Microbiology, Virology

    Yeast colonies use ammonia as signalling molecule. For its production import of extracellular amino acids is necessary. The ammonia production is linked to expression changes of large group of amino acid metabolic genes. These changes coincide with the appearance of some amino acid metabolic enzymes and with accumulation of Arg, Gln, Ala, Gly and Asp in the cytosol of wt colonies. In sok2 colonies, not producing ammonia, no significant changes in amino acid concentration are perceptible

    Kvasinkové kolonie užívají amoniak jako signální molekulu. Pro jeho tvorbu je nezbytný transport externích aminokyselin. Jeho tvorba je dále spojena se změnami exprese velké skupiny genů metabolismu aminokyselin. Ve stejné době se v buňkách objevují některé enzymy tohoto metabolismu a v cytosolu přechodně narůstá koncentrace Arg, Gln, Ala, Gly a Asp. V sok2 koloniích, které neprodukují amoniak, k nárůstu nedochází
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0144870

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.