Number of the records: 1  

Způsob přípravy sferoidního karbidu boru

  1. 1.
    0078404 - ÚFP 2011 RIV CZ cze P - Patent Document
    Brožek, Vlastimil - Ctibor, Pavel
    Způsob přípravy sferoidního karbidu boru.
    [Method of preparation of spheroidal boron carbide.]
    Praha: Úřad průmyslového vlastnictví, 2006. Owner: Ustav fyziky plazmatu AV CR. Date of the patent registration: 29.12.2003. Date of the patent acceptance: 03.04.2006. 3 s. Patent Number: 296678
    R&D Projects: GA ČR GA104/01/0149
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z20430508
    Keywords : Boron carbide * spheroidization * plasma spraying * boron aducts
    Subject RIV: JH - Ceramics, Fire-Resistant Materials and Glass
    http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/296/296678.pdf

    Způsob přípravy sferoidního karbidu boru spočívající v tom, že práškový prekurzor tvořený adukty kyseliny borité, močoviny a uhlíkaté sloučeniny je přiváděn do proudu plazmatu za podmínek zabraňujících oxidaci produktu. Letící práškový produkt se zahřeje na teplotu nejméně 2450°C, vzniklé kapky kapalného karbidu boru se zachytí do sběrné nádoby s kapalným dusíkem a prudce ochladí. Jako uhlíkatá sloučenina se používá organický monosacharid. Prekurzor může být fixován na povrchu nebo v pórech inertního práškového nosiče, případně vyžíhán na teplotu dehydratace monosacharidu.

    The method of preparation of spheroidal boron carbide consists in feeding a precursor, composed of boric acid aducts, carbamide and carbon compound, into a plasma jet, under conditions inhibiting the product oxidation. The flying powder product is heated above 2450 C, the resulting boron carbide droplets are captured in liquid nitrogen, where they are rapidly quenched. Organic monosacharide is used as the carbon compound. The precursor can be fixed on the surface or in the pores of an inert powder carrier, or annealed to the temperature of monosacharide dehydration.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0143552

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.