Number of the records: 1  

Gas Transport in Porous Media.

  1. 1.
    0055152 - UCHP-M 20060176 RIV NL eng M - Monography Chapter
    Šolcová, Olga - Schneider, Petr
    Experimental Determination of Transport Parameters.
    [Experimentální stanovení transportních parametrů.]
    Gas Transport in Porous Media.. Dordrecht: Springer, 2006 - (Ho, C.; Webb, S.), s. 245-272. Measurement and Monitoring, 2. ISBN 1-4020-3961-1
    R&D Projects: GA ČR(CZ) GA104/01/0546
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z40720504
    Keywords : porous solids * gas transport
    Subject RIV: CF - Physical ; Theoretical Chemistry

    Transport parameters are characteristics of porous solids which are independent on pressure, temperature and the kind and composition of gases transported through the porous structure. They must be determined experimentally by evaluation of simple transport processes taking place in the studied pore structure. Several such processes are suggested in the chapter, viz. steady-state countercurrent diffusion of binary and multicomponent inert gas mixtures, steady-state and dynamic permeation of inert gases, combined dynamic diffusion and permeation gas transport. For all cases the necessary experimental cells are described and the underlying theory formulated.

    Transportní parametry charakterisují transport plynů v porézním prostředí a nezávisí ani na teplotě a tlaku ani na složení a druhu plynů. Je třeba je určovat experimentálně vyhodnocením jednoduchých trasportních procesů, probíhajících v porézní struktuře. Řada takových procesů je v kapitole navržena: ustálená protiprouá difuze binárních a mnohasložkových směsích inertních plynům, permeace inertních plynů za ustálených a dynamických podmínek, kombinovaná difuze a permeace plynů. Pro každý z těchto případů jsou uvedeny potřebné experimentální cely a je formulován teoretický popis příslušného procesu.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0142977

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.