Number of the records: 1  

Distribuce rizikových prvků ve tkáních parmy obecné

  1. 1.
    0044833 - ÚBO 2007 RIV SK cze C - Conference Paper (international conference)
    Palíková, M. - Baruš, Vlastimil - Vávrová, M. - Navrátil, S.
    Distribuce rizikových prvků ve tkáních parmy obecné.
    [Distribution of risk elements in barbel (Barbus barbus).]
    Hygiena alimentorum XXVII: bezpečnosť a kvalita produktov hydiny, rýb a zveriny - záruke spokojnosti konzumenta. Košice: Univerzita veterinárskeho lekárstva, 2006, s. 360-363. ISBN 80-7148-055-X.
    [Hygiena alimentorum /27./. Štrbské Pleso (SK), 18.05.2006-20.05.2006]
    R&D Projects: GA MZe(CZ) QF3028
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z60930519
    Keywords : barbel
    Subject RIV: GL - Fishing

    Sledování množství kontaminantů v potravním řetězci má velký význam z hlediska nezávadnosti produktů určených pro lidský konzum. Na 4 lokalitách řeky Bečvy byl paralelně prováděn odlov parmy obecné, která byla napadena velkým množstvím vrtejšů (Pomporhynchus laevis a Acanthecephalus anguillae) s cílem zjišťování obsahu vybraných rizikových prvků (Hg, Cd, Zn, Cu, Ni, Pb, As) a MeHg v daném parazito-hostitelském systému s hlavním zaměřením na zhodnocení těchto prvků a MeHg ve svalovině parmy z konzumního hlediska.

    Studying the state of health of fish from the river Bečva we examined the level of selected risk elements (Hg, Cd, Zn, Cu, Ni, Pb, As) and MeHg in the parasite-host system of the acanthocephalans Pomporhynchus laevis and Acanthecephalus anguillae and its host - i.e., the barbel (Barbus barbus). A total of 26 specimens of the barbel have been caught and analyzed. The highest levels of all the above risk elements were in internal organs, muscles ever contained lower levels. The acanthocephalans accumulates less all risk elements than tissues of its host. Values that we found were ever below the approved concentrations of contaminants for humans weighing 60 kg, on average, and consuming 200 g of meat per day.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0137523

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.