Number of the records: 1  

PP/clay nanocomposites: effect of chemical modifier on thermal stability and morphology

  1. 1.
    0044364 - ÚMCH 2007 RIV ZA eng C - Conference Paper (international conference)
    Peprníček, T. - Kuřitka, I. - Pleštil, Josef - Pavlova, Ewa - Kalendová, A.
    PP/clay nanocomposites: effect of chemical modifier on thermal stability and morphology.
    [Nanokompozity polypropylen/jíl: vliv chemického modifikátoru na tepelnou stabilitu a morfologii.]
    Conference Proceedings on CD. Pretoria: Polymer Processing Society, 2006, s. 1-5.
    [Europe/Africa Meeting of Polymer Processing Society PPS. Pretoria (ZA), 09.10.2006-13.10.2006]
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z40500505
    Keywords : polypropylene * nanocomposites
    Subject RIV: CD - Macromolecular Chemistry

    This contribution concentrates on polypropylene stability from the point of structural and thermal characterisation of PP/nanocomposites through mechanical testing, X-ray diffraction, TEM and thermogravimetric analysis. Composites were prepared from powdered polypropylene, stabiliser and nano-clays (both natural and organophilic) using a twin-screw extruder. The results showed that the type of nano-clay affects the morphology, mechanical and thermal properties of the composite, but not only in the expected way.

    Příspěvek je zaměřen na tepelnou stabilitu polypropylenu z hlediska strukturní a teplotní charakterizace nanokompozitů polypropylen/jíl zahrnující měření mechanických vlastností, rentgenovou difrakci, TEM a termogravimetrickou analýzu. Kompozity byly připraveny z práškového polyproylenu, stabilizátoru s nanojílů (přírodních i organofilních) pomocí dvoušnekového vytlačovacího stroje. Výsledky ukázaly, že typ nanojílu ovlivňuje morfologii i mechanické a tepelné vlastnosti kompozitu, ale ne jenom očekávaným způsobem.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0137161

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.