Number of the records: 1  

The effect of the Holling type II functional response on apparent competition

  1. 1.
    0044031 - BC 2007 RIV US eng J - Journal Article
    Křivan, Vlastimil - Eisner, Jan
    The effect of the Holling type II functional response on apparent competition.
    [Vliv Hollingovy funkční odpovědi typu II na koexistenci dvou kompetujících si populací.]
    Theoretical Population Biology. Roč. 70, č. 4, (2006), s. 421-430. ISSN 0040-5809. E-ISSN 1096-0325
    R&D Projects: GA AV ČR(CZ) IAA100070601
    Grant - others:Center funded by NSF(US) DEB-0072909
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z50070508
    Keywords : apparent competition * optimal foraging * the ideal free distribution
    Subject RIV: EH - Ecology, Behaviour
    Impact factor: 2.491, year: 2006

    This article analyzes the classical apparent competition community module with the Holling type II functional response. Two types of resource regulation (top-down vs. bottom-up) and two types of consumer behaviors (fixed preferences for resources vs. adaptive consumers) are considered. When resources grow exponentially and consumers are inflexible foragers, one resource is always outcompeted. Density dependence relaxes competition so that resources coexist. As multiple attractors (either equilibria or limit cycles) exist, community composition depend on initial population densities. When consumers forage adaptively species persistence occurs for a much larger set of parameter values and population dynamics will be chaotic.

    Tento článek podrobně analyzuje bifurkace v potravní síti skládající se z konzumenta a dvou typů potravy. Uvažují se dva případy: Potravní preference konsumenta jsou pevné, nebo tyto preference jsou adaptivní a jsou popsány pomocí modelu optimálního výběru potravy. Analýza ukazuje, že v případě pevných preferencí je v systému více bodových nebo periodických atraktorů. Optimální výběr potravy vede k chaotickému chování trajektorií.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0136905

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.