Number of the records: 1  

Neapolská žluť s obsahem cínu v 18.-19. století: technologická zvláštnost nebo zapomenutý pigment?

  1. 1.
    0041306 - ÚACH 2007 RIV CZ cze C - Conference Paper (international conference)
    Grygar, Tomáš - Hradil, David - Hradilová, Janka - Bezdička, Petr - Fogaš, I. - Machovič, V.
    Neapolská žluť s obsahem cínu v 18.-19. století: technologická zvláštnost nebo zapomenutý pigment?
    [Naples yellow containing Sn in 18th - 19th century: Technological peculiarity or a forgotten pigment ?]
    Sborník z konference konzervátorů a restaurátorů Cheb 2006. Brno: Technické muzeum v Brně, 2006, s. 85-87. ISBN 80-86413-35-7.
    [Konference konzervátorů a restaurátorů. Cheb (CZ), 05.09.2006-07.09.2006]
    R&D Projects: GA ČR GA203/04/2091
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z40320502
    Keywords : Naples Yellou
    Subject RIV: CA - Inorganic Chemistry

    V tradičním evropském malířství se používalo několik žlutých pigmentů s obsahem olova. Postupy jejich přípravy byly pravděpodobně převzaty z postupů barvení skla a glazur, známých už od starověku. Popularita jednoho z nich, Neapolské žluti, je omezena obdobím od.17 do 19. století, a v průběhu této doby se její složení měnilo. Především její cín obsahující varieta, Pb2Sb2-xSnxO7-x/2, s jasně žlutým až citronovým odstínem, by se měla odlišovat od Neapolské žluti Pb2Sb2O7, která má tmavší, žloutkový odstín. Jejich odlyšný výskyt by mohl přispět k odhadu provenience malířského díla. Ověřujeme metody identifikace těchto dvou různých pigmentů a poprvé popisujeme použití Pb-Sb-Sn žluti ve středoevropské malbě, jednou v obraze z františkánského kostela v Kadani, a pak v polovině 19. století v obrazech dvou autorů z vídeňské Akademie.

    Several Pb-containing yellow pigments were used in traditional European painting. Recipes for their production were probably adapted by those for yellow glass and enamel, having been known from antiquity. The popularity of one of them, Naples yellow, PB2Sb2O7, is strictly limited to the period from 17th to 19th century and its actual composition chanced within this period.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0134818

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.