Number of the records: 1  

Compatibilized iPP/aPS blends: the effect of the viscosity ratio of the components on the blends morphology

  1. 1.
    0040344 - ÚMCH 2007 RIV US eng J - Journal Article
    Šlouf, Miroslav - Radonjič, G. - Hlavatá, Drahomíra - Sikora, Antonín
    Compatibilized iPP/aPS blends: the effect of the viscosity ratio of the components on the blends morphology.
    [Kompatibilizované polymerní směsi iPP/aPS: vliv poměru viskozit jednotlivých složek na vývoj morfologie směsi.]
    Journal of Applied Polymer Science. Roč. 101, č. 4 (2006), s. 2236-2249. ISSN 0021-8995. E-ISSN 1097-4628
    R&D Projects: GA ČR GP106/02/P029; GA ČR GA106/02/1248
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z40500505
    Keywords : polymer blends * morphology * compatibilization
    Subject RIV: CD - Macromolecular Chemistry
    Impact factor: 1.306, year: 2006

    More than 25 PP/PS/SEP polymer blends, where PP = isotactic polypropylene, PS = atactic polystyrene and SEP =poly(styrene-block-ethylene-co-propylene), were prepared. PP/PS viscosity ratio strongly influenced not only overal morphology of the blends, but also inner morphology of the SEP compatibilizer, which exhibited as many as five different structures. An interesting "by product" of this work was the discovery of a new type of polymer morphology, called "morel structure".

    Bylo připraveno více než 25 různých polymerních směsí PP/PS/SEP, tj. isotaktický polypropylen / ataktický polystyren /poly(styren-b-ethylen-co-propylen), s různými poměry viskozit dvou základních složek, PP/PS. Poměr viskozit měl silný vliv nejen na morfologii směsí, ale i na vnitřní strukturu minoritní složky, blokového kopolymeru SEP, u něhož bylo nalezeno celkem pět různých typů morfologie. Zajímavým vedlejším produktem práce bylo nalezení zcela nového typu morfologie polymerních směsí, který byl nazván smržová struktura (morel structure).
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0003598

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.