Number of the records: 1  

Supermolecular structure and rheology of modified UHMWPE for total joint replacement

  1. 1.
    0040213 - ÚMCH 2007 RIV BR eng C - Conference Paper (international conference)
    Šlouf, Miroslav - Mikešová, Jana - Fencl, J. - Synková, Hana - Baldrian, Josef - Horák, Zdeněk
    Supermolecular structure and rheology of modified UHMWPE for total joint replacement.
    [Nadmolekulární struktura a reologie modifikovaného UHMWPE, používaného pro kloubní náhrady.]
    Conference Proceedings. Rio de Janeiro: International Union of Pure and Applied Chemistry, 2006, -.
    [World Polymer Congress Macro 2006 /41./. Rio de Janeiro (BR), 16.07.2006-21.07.2006]
    R&D Projects: GA ČR GA106/04/1118
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z40500505
    Keywords : UHMWPE * TJR * rheology
    Subject RIV: CD - Macromolecular Chemistry

    Ultrahigh molecular weigh polyethylene is used as a golden standard in total joint replacements (TJR). However, the most of TJR failures are attributed to UHMWPE wear. In this work it has been demonstrated that the optimal radiation dose, i.e. the dose leading to maximum wear resistance, strongly depends on the external conditions during radiation, thermal treatment and shelf-life of UHMWPE. The results are based on rheology, scattering, spectroscopic and wear experiments.

    Polyethylen s ultravysokou molekulovou hmotností (UHMWPE) se používá jako tzv. golden standard pro umělé klouby čili totální endoprotézy. Nicméně většina selhání endoprotéz je přičítána právě otěrovým částicím pocházejícím z tohoto polymeru. V této práci bylo demonstrováno, že optimální ozařovací dávka, tj. dávka vedoucí k maximální odolnosti UHMWPE vůči otěru, silně závisí na vnějších podmínkách a okolnostech při vlastním ozařování, následné tepelné úpravě a konečně i při skladování UHMWPE. Výsledky jsou podloženy reologickými, rozptylovými, spektroskopickými a otěrovými měřeními.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0134011

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.