Number of the records: 1  

Freshwater copepods and rotifers: predators and their prey

  1. 1.
    0029279 - HBU-Z 2006 RIV NL eng J - Journal Article
    Brandl, Zdeněk
    Freshwater copepods and rotifers: predators and their prey.
    [Sladkovodní klanonožci a vířníci: dravci a jejich kořist.]
    Hydrobiologia. Roč. 546, č. 1 (2005), s. 475-489. ISSN 0018-8158. E-ISSN 1573-5117.
    [Rotifera /10./. Illmitz, 07.06.2003-13.06.2003]
    R&D Projects: GA AV ČR(CZ) KSK6005114
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z60170517
    Keywords : rotifers * cyclopoid copepods * calanoid copepods * feeding * predation
    Subject RIV: EG - Zoology
    Impact factor: 0.978, year: 2005

    The review summarizes the results of the last twenty years of research on feeding relations of freshwater predatory copepods and their rotifer prey. Soft-bodied species are more vulnerable to predation than species possessing spines or external structures or loricate species. However, not only morphological but also behavioural characteristics of rotifer species (e.g. way of movement, escape reaction) and their distribution are important in regulating the impact of copepod predation. The reported predation rates are high enough to produce top-down control and often reach or even exceed the reproductive rates of the rotifer populations.

    Práce shrnuje výsledky posledních dvaceti let výzkumu potravních vztahů dravých sladkovodních klanonožců a vířníků jako jejich kořisti. Vířníci měkkého těla podléhají predaci více než druhy vybavené trny nebo jinými vnějšími strukturami nebo druhy vybavené krunýřem. Vedle morfologických charakteristik rozhoduje o důsledcích predace klanonožců i chování vířníků (způsob pohybu, únikové reakce) a jejich rozmístění. Zjištěné rychlosti predace jsou dost vysoké na to, aby zajistily kontrolu populací vířníků shora a často dosahují nebi i převyšují jejich reprodukční rychlost.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0119138

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.