Number of the records: 1  

Diversity of soil .i.Nostoc./i. strains: phylogenetic and phenotypic variability

  1. 1.
    0029015 - UPB-H 2006 RIV DE eng J - Journal Article
    Hrouzek, Pavel - Ventura, S. - Lukešová, Alena - Mugnai, M. A. - Turicchia, S. - Komárek, Jiří
    Diversity of soil Nostoc strains: phylogenetic and phenotypic variability.
    [Diverzita kmenů půdních Nostoků: fylogenetická a fenotypická variabilita.]
    Archiv für Hydrobiologie. Algological Studies. Roč. 117, - (2005), s. 251-264. ISSN 0342-1120
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z60050516; CEZ:AV0Z60660521
    Keywords : cyanobacteria * Nostoc * morphology
    Subject RIV: EH - Ecology, Behaviour

    Phenotype and molecular approaches were applied to the study diversity of 14 original soil Nostoc strains. Obtained data were compared with other molecular and phenotypic data of soil and symbiotic strains. Morphology of cells, filaments, hormogonia and mucilaginous sheaths were observed. Special attention was paid to life cycles. Considerable variability was found by both (the molecular and the morphological) approaches. Nine clusters sharing similarity of 95% were obtained analysing 87 16S rDNA Nostoc sequences. In some of them a significant correlation between results of molecular and morphological approach was found.

    Fenotypové a molekulární přístupy byly aplikovány při studiu diverzity 14 kmenů r. Nostoc izolovaných z půdy. Získané údaje byly porovnány s ostatními molekulárními a fenotypovými údaji, které se týkaly půdních a symbiotických kmenů. Byla sledována morfologie buněk, vláken, hormogonií a slizových pochev. Zvláštní pozornost byla věnována životním cyklům. Oběma přístupy byla zjištěna značná variabilita. Devět shluků s 95% podobností bylo získáno na základě analýzy 87 16S rDNA sekvencí. U některých byla zjištěna významná korelace mezi výsledky molekulárního a morfologického přístupu.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0118905

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.