Number of the records: 1  

Induction of carotenoid production in the cyanobacterium Spirulina platensis under stress conditions

  1. 1.
    0027901 - MBÚ 2006 RIV SIGLE CZ eng C - Conference Paper (international conference)
    Zaťková, I. - Zrotalová, Kateřina - Sergejevová, M. - Torzillo, G. - Masojídek, Jiří
    Induction of carotenoid production in the cyanobacterium Spirulina platensis under stress conditions.
    [Indukce syntézy karotenoidů u sinice Spirulina platensis under stress conditions.]
    Biophysical and Biochemical Methods in Photosynthesis Research Central-European Conference. Brno, 2005, s. 73-73.
    [Biophysical and Biochemical Methods in Photosynthesis Research Central-European Conference. Brno (CZ), 15.09.2005-16.09.2005]
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z50200510
    Keywords : spirulina platensis * microalgal
    Subject RIV: EE - Microbiology, Virology

    Chemical composition of microalgae biomass is not an intrinsic constant factor, but it changes depending on cultivation conditions. Addition of microalgal biomass cultivated under adverse conditions can enhance nutritional value of conventional food preparations and positively affect the health of humans and animals. The microalgal biomass was produced under adverse cultivation conditions (high dissolved oxygen and/or suboptimal temperature under high irradiance) were applied to increase the carotenoids content

    Chemické složení řasové biomasy není stalé, ale mění se v závislosti na kultivačních podmínkách. Přídavek řasové biomasy kultivované v masových kulturách za nepříznivých růstových podmínek může zvýšit nutriční hodnotu potravy a příznivě působit zdraví lidí i zvířat. Biomasa mikrořas byla pěstována za nepříznivých podmínek (vysoká koncentrace kyslíku v suspenzi a/nebo snížená teplota za vysoké ozářenosti), aby byla zvýšen obsah karotenoidů
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0117922

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.