Number of the records: 1  

Two new species of Philometra (Nematoda: Philometridae) from needlefishes (Belonidae) in Iraq, with a key to Philometra spp. parasitic in the host’s subcutaneous tissue, fins and musculature

  1. 1.
    0025516 - PAU-O 2006 RIV CZ eng J - Journal Article
    Moravec, František - Ali, A. H.
    Two new species of Philometra (Nematoda: Philometridae) from needlefishes (Belonidae) in Iraq, with a key to Philometra spp. parasitic in the host’s subcutaneous tissue, fins and musculature.
    [Dva nové druhy rodu Philometra (Nematoda: Philometridae) z ryb čeledi Belonidae v Iráku, s klíčem k zástupcům rodu Philometra cizopasícím v podkožní tkáni, ploutvích a svalovině hostitele.]
    Folia Parasitologica. Roč. 52, č. 3 (2005), s. 267-273. ISSN 0015-5683. E-ISSN 1803-6465
    R&D Projects: GA ČR GA524/03/0061
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z60220518
    Keywords : Philometra * marine fishes * Iraq
    Subject RIV: GJ - Animal Vermins ; Diseases, Veterinary Medicine
    Impact factor: 1.138, year: 2005

    Two new nematode species of Philometra are described from belonid fishes off the Fao coast, Basrah, Persian Gulf, in Iraq: P. strongylurae sp. n. from the subcutaneous tissue, muscles and gills of Strongylura leiura (type host) and S. strongylura, and P. tylosuri sp. n. from the musculature and the subcutaneous tissue of Tylosurus crocodilus. A key to Philometra spp. parasitic in the subcutaneous tissue, fins or musculature of fishes is provided.

    Z ryb čeledi Belonidae od pobřeží Fao (Basra) u Perského zálivu v Iráku jsou popsány dva nové druhy hlístic rodu Philometra: Ph. strongylurae sp. n. z podkožní tkáně, svaloviny a žaber Strongylura leiura (typový hostitel) a S. strongylura, a Ph. tylosuri sp. n. ze svaloviny a podkožní tkáně Tylosurus crocodilus. Je dán klíč k určování zástupců rodu Philometra cizopasících v podkožní tkáni, ploutvích a svalovině ryb.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0115897

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.