Number of the records: 1  

Přirozené sezónní změny ve výběru potravy a trávicím traktu přežvýkavé zvěře

  1. 1.
    0025000 - ÚBO 2006 RIV CZ cze C - Conference Paper (international conference)
    Kamler, Jiří - Homolka, Miloslav
    Přirozené sezónní změny ve výběru potravy a trávicím traktu přežvýkavé zvěře.
    [The natural seasonal changes in the food choice and digestive tract of wild ruminants.]
    Přezimovací obůrky a oblasti chovu. Špindlerův Mlýn: Česká lesnická společnost, 2005, s. 32-34. ISBN 80-02-01703-X.
    [Přezimovací obůrky a oblasti chovu. Špindlerův Mlýn (CZ), 14.06.2005-15.06.2005]
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z60930519
    Keywords : ungulates * food
    Subject RIV: EG - Zoology

    Potravní chování velkých býložravců, zejména jelení zvěře, stále působí značné problémy v lesním hospodářství. Řešení těchto problémů obecně spočívá v udržování rovnováhy mezi početností býložravců a kapacitou prostředí. Přestože je výše škod na lese ve většině případů v přímé závislosti na početních stavech zvěře, je nesprávné tuto problematiku zjednodušit na problém její redukce. Kromě celkového zatížení prostředí býložravci je totiž stav vegetace ovlivňován zejména druhovým složením zvěře, možností migrací za potravními zdroji mimo lesní prostředí, rušením zvěře na pastevních plochách, přikrmováním aj. Výběr potravy zvěře závisí na její potravní specializaci, potravní nabídce prostředí a je významně ovlivněn ročním obdobím. Trávicí trakt přežvýkavé zvěře na změny v konzumované potravě výrazně reaguje a v zimě dochází k jeho redukci. Tyto faktory mohou ovlivnit vliv zvěře na lesní prostředí a jejich znalost je jednou z důležitých podmínek pro racionální management lesního prostředí.

    Herbivore populations all over Europe have been strongly influenced by human activities. A combination of harvest, changes in forest structure, supplementary feeding, predator extirpation and others factors have led in most cases to increases of their populations and a severe impact on the composition and structure of the forest vegetation. The food choice of free living ungulate species is strongly influenced by season and animal species and changes in diet composition and quality cause the changes in the digestive tract. Effective management of ungulate populations and forest ecosystems should be based not only on detailed information about the impact of deer browsing and the number of deer to harvest but also on the density of deer species, the food supply, the structure of diets consumed by individual species, attraction and quality of the individual components of food supply the total quality of food taken and seasonal changes in digestive tract.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0115453

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.