Basket

  1. 1.
    0583118 - BÚ 2024 RIV CZ cze L - Prototype, f. module
    Kaštánek, P. - Kronusová, O. - Vlasáková, B. - Baldassarre Švecová, Eva - Brezáni, A. - Fišarová, Lenka - Matěj, K. - Trávníček, J. - Vosátka, Miroslav
    Biofungicid s úzkospektrálním účinkem.
    [Narrow-spectrum biofungicide.]
    Internal code: FW03010400-V13 ; 2022
    Technical parameters: Jedná se extrakt z plodu s prokazatelně antifungálními vlastnostmi proti fytopatogenu Bothrytis cinerea. Sušená biomasa je macerována ve vhodném poměru rozpouštědel za stanovené doby. Funkční vzorek se aplikuje na rostliny ve formě postřiku po naředění na 0,2 % extraktu. Koncentrace vychází z in vitro i in vivo testů. Postřik je prováděn na listy rostoucích sazenic 1× týdně do úplného pokrytí listů, protože patogen napadá nadzemní části rostlin.
    Economic parameters: V minulosti i současnosti bylo přijato několik strategií ochrany rostlin. Kromě systémových opatření zahrnujících správnou výživu, hygienu a úpravu mikroklimatu používány syntetické fungicidy. Vysoké náklady, zvýšené obavy veřejnosti z kontaminace zbytky syntetických fungicidů a jejich vlivu na lidské zdraví, zvýšený rozvoj rezistence v populacích patogenů a znečištění životního prostředí vedly ke snahám vyvinout nové, spolehlivější a ekologičtější techniky a přípravky. Alternativní metody ochrany rostlin využívají ke kontrole fytopatogenů různé látky získané z rostlinného materiálu, jako jsou esenciální oleje a extrakty. Použití rostlinných extraktů s antifungálními účinky je životaschopnou alternativou ochrany rostlinné produkce. Výhodami produktů na bázi extraktů jsou dostupná povaha, snadná biologická rozložitelnost, to, že nejsou fytotoxické, a také fakt, že jakožto většinou složité sloučeniny nevyvolávají rezistenci u patogena. Výroba takových biofungicidů je součástí principů cirkulární ekonomiky.
    R&D Projects: GA TA ČR(CZ) FW03010400
    Institutional support: RVO:67985939
    Keywords : plant extract * antifungal * phytopatogen * Botrytis cinerea * foliar spray
    OECD category: Agricultural biotechnology and food biotechnology
    Permanent Link: https://hdl.handle.net/11104/0351120
     
     

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.