Basket

  1. 1.
    0519404 - ÚVGZ 2020 RIV CZ cze L3 - Certified Methodologys
    Krejza, Jan - Světlík, J. - Bellan, Michal - Horáček, Petr
    Stanovení stresu smrku ztepilého přímými metodami.
    [Determination of stress of Norway spruce by direct methods.]
    Internal code: 65606/2019-MZE16222/M201 ; 2019
    Technical parameters: Metodiku schválilo Ministerstvo zemědělství pod číslem 65606/2019-MZE16222/M201
    Economic parameters: Produkce smrkových ekosystémů na nevhodných lokalitách pro pěstování smrku klesala k nule. V roce 2018 došlo ve srovnání s klimaticky normálním rokem (2016) k poklesu produkce na pouhých 61 %. Průměrný přírůst dříví tak pokles z více jak 14 milionů m3 na 8,75 milionů m3. Jedná se tedy o pokles přírůstu dřeva o více než 5,5 milionů m3. Když vezmeme v potaz průměrnou cenu dřeva pro rok 2018 (1105,- Kč.m-3), dostaneme se k hodnotě přesahující 6 mld. Kč, jako přímý efekt sucha na produkci dříví v rámci České republiky. V případě, že započítáme i ostatní dřeviny a budeme předpokládat, že limitace nedostatkem vláhy měla na ostatní dřeviny obdobný efekt, dostaneme se k hodnotě přesahující 10 mld. Kč. Roční přírůst tak úzce souvisí s vlastní produkcí a následně s výnosem za prodej dříví, jako hlavní položkou příjmu peněz lesního hospodářství. Cenová nákladnost těchto metod je však jenom zlomkem toho, jaký efekt přinášejí pro zjišťování stavu lesů a možnosti se zaměřit na nejvíce problematická místa v České republice.
    Certifying body: Ministerstvo zemědělství, Těšnov 17, Praha 1, Česká republika. Certificate issue date: 12.12.2019
    R&D Projects: GA TA ČR(CZ) TJ01000309
    Research Infrastructure: CzeCOS II - 90061
    Institutional support: RVO:86652079
    Keywords : vitalita stromu * stres * sanitární těžba * termovize * podkorní hmyz * vizuální symptomy * smrk ztepilý * transpirační proud * ekofyziologie * dendrometr * fluktuace průměru kmene * tvorba dřeva
    OECD category: Forestry
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0305381
     
     

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.