Košík

  1. 1.
    0546684 - ÚCHP 2022 RIV CZ cze L - Prototyp, funkční vzorek
    Soukup, Karel - Hejtmánek, Vladimír - Čárský, Milan - Kaštánek, František - Topka, Pavel - Šolcová, Olga - Beneš, D. - Pešek, T.
    Funkční vzorek nového paliva 1. TN01000048/05 – V002.
    [Functional sample of a new type of fuel. TN01000048/05 – V002.]
    Interní kód: nový typ paliva ; 2019
    Technické parametry: Nový typ paliva 1 byl připraven pro využití kalů z čistíren odpadních vod a z papírenského průmyslu, případně z jejich směsi, jako palivo zejména pro fluidní kotle. Při proces fluidního spalování jsou spaliny čištěny cyklony, elektrostatickými odlučovači a pračkami, jejichž uspořádání zaručuje separaci těžkých kovů.Pelety nebo brikety byly připraveny ze směsi čistírenského a papírenského kalu v hmotnostním poměru 4 : 1. Suroviny byly před přípravou pelet/briket vysoušeny na hodnotu obsahu vlhkosti 12-15%. Vzorky pelet/briket byly podrobeny fluidnímu spalování ve vrstvě písku za definovaného množství vzduchu k udržení fluidní vrstvy a byla optimalizována spotřeba vzduchu pro spalování.
    Ekonomické parametry: Nový typ paliva využívá odpadní biomasy z čistíren odpadních vod (ČOV) a papírenských závodů. Tyto materiály – kaly – mají značný energetický potenciál, který je možno po jejich jednoduché úpravě využít pro produkci tepelné a/nebo elektrické energie, výhodně zejména spalováním ve fluidní vrstvě. Funkční vzorek jednoznačně dokládá výhodnost pelet připravených z čistírenských a papírenských kalů o variantním složení jako paliva s výhřevností srovnatelnou s konvenčními zdroji (např. hnědé uhlí).
    Grant CEP: GA TA ČR TN01000048
    Institucionální podpora: RVO:67985858
    Klíčová slova: fuel * sewage sludge * pelets
    Obor OECD: Chemical process engineering
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0323136
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    TN01000048_05_V002.docx21.2 MBAutorský postprintvyžádat
     
     

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.