Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Expert na Čínu ostře o zdravici prezidenta: Zeman šíří čínskou propagandu!

Aktualizováno -
1. února 2022
15:24
Autor: Markéta Volfová, pah - 
1. února 2022
14:45

Prezident Miloš Zeman popřál Číně do nového roku a při té příležitosti mluvil o blízkosti Číny a České republiky. Sklidil za to kritiku - např. že mlčí k českým svátkům, dění na Ukrajině či kolem skartace dokumentu o Vrběticích na Hradě, ale na čínskou zdravici si čas našel. K situaci se vyjádřil v pořadu Epicentrum i sinolog Ondřej Klimeš.

"Vážení čínští přátelé," nasměroval prezident Miloš Zeman v souvislosti s novým rokem v Asii zdravici z Česka do Čínské lidové republiky. Obě země podle Zemana od sebe nejsou příliš vzdálené. "A to nikoli v geografickém smyslu, ale ve smyslu zemí, které obě usilují o prosperitu a které se mohou opírat o bohaté kulturní dědictví," uvedl Zeman.

Jak jeho slova číst? Navíc při vzpomínce na Zemanův někdejší výrok, že by se Česko mělo od Číny učit, jak stabilizovat společnost? Zeman za svého přítele ve zdravici označil čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a čínským přátelům popřál hodně zdaru a štěstí.

„Nevybočuje z dlouhodobého postoje prezidenta Zemana, kdy funguje jako spojenec a šiřitel propagandy Komunistické strany Číny. Vlastně to jeho vyjádření obsahuje několik klíčových slov, která jsou velmi politickým sdělením. Jsou součástí propagandy komunistické strany Číny, jsou hojně používanými klíčovými slovy a výrazy v čínské oficiální propagandě. Jsou velmi politická a nejedná se o nějaké sportovní vyjádření, jedná se o verbální podporu Komunistické strany Číny a tomu politickému zřízení,“ uvedl sinolog Klimeš ve studiu Blesku.

Zeman ve své zdravici uvedl, že Čína a Česko mají mnoho společného, jenže s tím sinolog nesouhlasí. „Vládnoucí strana, Komunistická strana Číny, funguje diametrálně opačným způsobem, než je politické zřízení ČR. Navíc Komunistická strana Číny velmi aktivně pracuje proti ideálům a principům svobody, demokracie jak uvnitř Číny, ale i v zahraničí. Podle mého názoru Česká republika a a Čínská lidová republika mají ve svých vztazích mnoho protichůdného,“ poznamenal odborník.

Nejnovější čínská fráze

Vyjádření prezidenta Zemana o čínské prosperitě je podle sinologa „nejnovější čínskou frází“. Kterou Zeman podporuje slovy o tom, že v některých oblastech Čína předstihla i USA a "stala se významnou technologickou velmocí".

„Je to politikum z toho důvodu, že Komunistická strana Číny se snaží přesvědčit 1,5 miliardy lidí, žijících v Číně a celý okolní svět o tom, že lidská práva jako svoboda slova, svoboda náboženství, demokracie, právo na účast na politickém rozhodování o směřování země nejsou důležitá, že důležitý je pouze ekonomický rozvoj. Zde prezident Zeman zrecykloval jedno z klíčových témat čínské propagandy,“ upozorňuje Klimeš.

Video  Prezident Zeman zdravil "čínské přátele". Mluvil o blízkosti České a Čínské lidové republiky  - Twitter - Čínská ambasáda v ČR
Video se připravuje ...

Zmanipulovaná propagandistická tvrzení

Zeman ve své zdravici zmínil bohaté kulturní dědictví Česka i Číny. Jenže i toto zdůrazňování je podle odborníka součást čínské propagandy.

„Kulturní tradice - to je další klíčová teze čínské propagandy, kterou předkládá jak svým poddaným uvnitř Komunistické strany Číny, tak okolnímu světu, kdy tvrdí, že současné politické zřízení ČLR vychází z dlouhodobých historických a kulturních tradic čínského národa, což je opět silně zmanipulované propagandistické tvrzení, protože současný čínský stranický stát je především autoritářským, místy totalitárním režimem založeným na fungování centralizovaného politického systému. Je to způsob přejatý ze Sovětského svazu ve 20. století. Opět velmi politické vyjádření prezidenta,“ vytýká Zemanovi sinolog.

Prezidenta Zemana naopak hájil za jeho slova hradní mluvčí Jří Ovčáček. „Popřát k Novému roku je slušnost. Skutečný státník mosty mezi národy staví, neboří je. Ctností nejsou zlé výkřiky, ale dobré slovo. Vše bude jednou sečteno,“ vzkázal Zemanův mluvčí.

Video  Sinolog Ondřej Klimeš v Epicentru promluvil o olympiádě v Pekingu i Zemanově čínské zdravici  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 1. února 2022 22:05 )

Vladimirovic, tj. urážka za urážkou a žádná diskuse. Brzy Tě "blogneme" za porušování pravidel.

levicove-smegma ( 1. února 2022 21:06 )

U nás je Nový rok 1. ledna. 26.12. je mezivánoční období. Jenže Zeman Čechy pohrdá, již dříve je rozdělil na pouhé debily a alkoholiky.

levicove-smegma ( 1. února 2022 21:02 )

KOncentráky byly v Rusku již za Lenina před válkou.

iFender ( 1. února 2022 21:02 )

Diky pane prezidente Zemane,konecne nekdo kdo si dovolil neco pronest co smrdi jak americanum tak i €U.Jinak ovseam s nimi vesele a pratelsky obchoduji viz.Mekelova,ktera tam byla pecen,varena.

ingmarie ( 1. února 2022 20:10 )

Tak doufejme, že prezidentova zdravice potěší i vězně v čínských koncentrácich

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa