Kvasny Prum. 2017; 63(2): 46-51 | DOI: 10.18832/kp201706

Dědictví tradičních kvalitních piv v zemích Visegradské čtyřkyRecenzovaný článek

Jaromír FIALA, Daniela ŠMOGROVIČOVÁ, Gabriella KUN-FARKAS, Edyta KORDIALIK-BOGACKA, Jiří VINOPAL
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
2 Slovenská technická univerzita v Bratislave
3 Szent István University, Fővámtér 8 , Budapest, 1093 , Hungary
4 Lodz University of Technology, Wolczanska 171/173 , Lodz, 90-924 , Poland
5 Institute of Sociology of the Czech Academy of Sciences, Jilská 1 , 110 00 Praha 1 , Czech Republic

Preference spotřeby potravin a nápojů se může se změnou stravovacích návyků měnit, ale spotřebitelský test, který proběhl v zemích Visegradské čtyřky v dubnu 2016, a kterého se účastnilo celkem 320 respondentů, potvrdil oblíbenost regionálních piv ze zemí Visegradské čtyřky. Zejména oblibu piv se středním extraktem původní mladiny kolem 11,5 až 12,0 hm. %, se střední až vyšší hořkostí, s vyšší plností, s vyšším řízem a se středním obsahem alkoholu. U některých skupin hodnotitelů jsou preference jiné, ale v průměru piva s nižší hořkostí, s nižším extraktem původní mladiny a nižším řízem jsou celkově hodnocena hůře.

Klíčová slova: pivo, průzkum, spotřebitelský test

Vloženo: 10. prosinec 2016; Přijato: 10. leden 2017; Zveřejněno: 14. duben 2017

Reference

  1. European Economy, 2016: The Contribution made by Beer to the European Economy [online]. http://www.brewersofeurope.org/uploads/mycms files/documents/publications/2016/EU_economic_report_2016_web.pdf [cit. 2016-12-01].