Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2016; 62(11-12): 326-334 | DOI: 10.18832/kp2016032
V roce 2015 byly během rekonstrukce pivovaru firmy Raven Trading, s.r.o. v Záhlinicích nalezeny tři lahve piva. Díky dobrým skladovacím podmínkám bylo možno provést analýzu piva a dozvědět se něco o jeho původním složení. Bylo zjištěno, že všechny tři vzorky jsou s nejvyšší pravděpodobností piva typu ležák. První pivo (světlé, extrakt původní mladiny EPM 10,3 %) mělo výrazné sirné a fekální aroma. Druhé pivo (tmavé, EPM 7,6 %) bylo velmi kyselé a velice připomínalo lambik. Analýza DNA prokázala přítomnost spodních pivovarských kvasinek Saccharomyces pastorianus a kontaminanty Dekkera bruxellensis. Třetí pivo (světlé, EPM 10,4 %) obsahovalo malé bublinky CO2 a zbytkovou hořkost. V důsledku zachování podmínek pro přirozené stárnutí byly v tomto pivu nalezeny extrémně vysoké koncentrace 2-furfuralu a transformační produkty iso-alfa hořkých kyselin. Z vysokých koncentrací myristové kyseliny a nízkých koncentrací křemíku lze u všech tří piv usuzovat na poměrně vysoký stupeň surogace. Ve všech pivech byla nalezena DNA kontaminujících mikroorganismů.
Vloženo: 1. říjen 2016; Přijato: 18. říjen 2016; Zveřejněno: 5. prosinec 2016