Přeplňování nemocnic jsme zabránili, do Vánoc bychom ale neměli rozvolňovat, míní Neruda z Centra pro modelování

Roman Neruda v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Opatření proti šíření nemoci covid-19 by neměla být před Vánoci rozvolňována, domnívá se informatik Roman Neruda z Centra pro modelování biologických a společenských procesů. Epidemie podle něj zpomaluje, ale ne dostatečně rychle. Pokud zůstaneme u současných opatření, nehrozí ale podle něj již větší přetížení nemocnic.

Lockdown měl podle Nerudy přijít dříve a být přísnější. Odborníci podle něj již několik týdnů před jeho vyhlášením věděli, že situace spěje k současnému stavu. Nyní za opožděnou reakci platíme vyššími počty mrtvých. Mělo by podle něj ještě dojít k většímu omezení styků na pracovištích a rodinách, jako k tomu došlo například ve Walesu.

V tuto chvíli je podle něj potřeba dosáhnout dvou nejdůležitějších cílů. V první řadě je nutné zabránit přeplnění nemocnic, které se již nyní nachází na hraně svých kapacit. Druhým cílem je snížení denního přírůstku nakažených k jednomu tisíci, což je číslo, u kterého znovu začne fungovat testování a trasování, a lze tak udržet epidemii pod kontrolou.

Prvního cíle už se podle něj dosáhnout podařilo. „Pokud nedojde k rozvolňování teď, tak se pravděpodobně nacházíme v nejvyšších číslech v obsazení nemocnic, nemělo by to dál kulminovat,“ okomentoval Neruda současnou situaci. „Pravděpodobně tam bude dozvuk vážných případů a úmrtí, protože to má vždycky zpoždění, tam na nějaké zlepšení ještě budeme čekat.“ 

Ještě do Vánoc bude kolem dvou tisíc případů denně

K rozvolňování před Vánoci by podle něj dojít nemělo. I kdyby se reprodukční číslo podařilo udržet na současné hodnotě 0,8, znamená to, že ještě do svátků bude denně kolem dvou tisíc nově zjištěných nakažených.

Kromě čísla R je totiž podle něj nutné brát v potaz i celkové počty nemocných. „Když budeme klesat z deseti tisíc, tak i když je R 0,8, tak nám bude trvat šest týdnů, než se dostaneme na nějaká rozumná čísla,“ vysvětluje. Opatrný by proto byl i s otevíráním nížších tříd základních škol.