Počet záznamů: 1  

Kyperská Bohyně a řecká Afrodita

  1. 1.
    0538658 - FLÚ 2021 RIV SK cze J - Článek v odborném periodiku
    Bažant, Jan
    Kyperská Bohyně a řecká Afrodita.
    [Cypriot Goddess and Greek Aphrodite.]
    Sambucus: práce z klasickej filológie, latinskej medievalistiky a neolatinistiky. -, č. 14 (2020), s. 20-31. ISSN 2453-7284
    Institucionální podpora: RVO:67985955
    Klíčová slova: Aphrodite * Cyprus * Athens * Near East
    Obor OECD: History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
    Způsob publikování: Pouze metadata

    Ve vývoji zobrazení nahé Afrodity nejdůležitější impulsy přicházely z Mezopotámie, přičemž prostředníkem byly městské státy v Syrii a Fénicii, s nimiž Kypr díky své geografické poloze udržoval velmi těsné styky. V 8. – 6. století před Kristem Kypr při zobrazování kyperské bohyně sexuality soustavně přebíral podněty z předního východu, které se v kultuře jeho západních řeckých sousedů projevily jenom minimálně. Tento ostrov se tedy zdál být předurčen k tomu, aby právě tam řecká Afrodita dostala svoji specifickou podobu. K ničemu takovému však nedošlo, přestože Kypr právě v 5. – 4. století před Kristem, kdy došlo v zobrazení Afrodity k zásadnímu zlomu, navázal velmi těsné styky s hlavními řeckými kulturními centry. Kypr však v zobrazení Afrodity řecké podněty pouze přijímal, navíc se zpožděním a nijak je dále nerozvíjel. Příběh kyperských zobrazení Afrodity dokazuje, že i když bylo zobrazení této bohyně předním východem významně ovlivněno, k nejdůležitějším změnám došlo v Řecku.

    In the development of the naked Aphrodite, the most critical impulses came from Mesopotamia via Syrian and Phoenician city-states. Due to its geographical position, Cypriot Greeks maintained much closer contacts with them than inhabitants of other Greek cities did. In the 8th – 6th centuries BC, we find echoes of Near Eastern depictions of the naked goddess of sexuality above all in Cyprus. This island, therefore, seemed predestined to create a specifically Greek version of this goddess. However, no such thing happened, even though Cyprus established very close contacts with the leading Greek cultural centres in the 5th – 4th century BC. The story of the Cypriot Aphrodite demonstrates that even though the Near East significantly influenced the image of this goddess, the most significant changes occurred in classical Athens.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0316414

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.