Počet záznamů: 1  

Metodika logické ochrany digitálních dat

  1. 1.
    0487444 - KNAV 2019 RIV CZ cze L3 - Certifikované metodiky
    Hutař, Jan - Miranda, Andrea - Pavlásková, Eliška - Vašek, Z. - Hruška, Z.
    Metodika logické ochrany digitálních dat.
    [The methodology for logical preservation of digital data.]
    Interní kód: ARCLib ; 2018
    Technické parametry: Osvědčení č. 170
    Ekonomické parametry: Zkvalitnění postupů dlouhodobého uchovávání digitálních dat, zvýšení ochrany výsledků investic vložených do digitalizace ve veřejném sektoru
    Certifikační orgán: Ministerstvo kultury ČR, Maltézské náměstí 471/1, Praha 1, 118 01. Datum certifikace: 05.02.2018
    Grant CEP: GA MK(CZ) DG16P02R044
    Klíčová slova: digital preservation * ARCLib * long term preservation system * self-audit of digital repositories * ISO 14721 * digital curation
    Obor OECD: Computer sciences, information science, bioinformathics (hardware development to be 2.2, social aspect to be 5.8)

    Metodika pro logickou ochranu digitálních dat předkládá postupy pro dlouhodobé uchovávání digitálních dat pomocí open source softwaru ARCLib. Zaměřuje se zejména na data pocházející z knihovních sbírek. Cílem metodiky je popsat životní cyklus uložených dat, definovat proces péče o jejich ochranu a předložit postupy, které lze na ochranu dat uplatnit. Definuje potřebné kroky k naplnění cíle dlouhodobého uchování digitálních dat na úrovni logické ochrany v souladu s postupy doporučenými mezinárodními normami ČSN ISO 14721 a ČSN ISO 16363. Metodika vychází z těchto norem a představuje jejich aplikaci na konkrétním systému pro dlouhodobé uchovávání. Dělí se na obecnou a konkrétní část, definuje také postup pro selfaudit.

    The Methodology for Logical Preservation of Digital Data presents procedures for long term digital preservation in open source software ARCLib. It focuses mainly on data from library collections. Its goal is to describe a life cycle of stored data, give a definition of preservation process, and propose procedures relevant for preservation of digital data. The Methodology specifies steps necessary for realization of the goal of long term digital preservation on logical level in compliance with recommended international standards ČSN ISO 14721 and ČSN ISO 16363. The Methodology is based on the standards and presents their use in concrete system for long term preservation. The methodology is divided into a general and a specific part, also defining a procedure for self-audit.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0282107

     
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    Metodika_logicke_ochrany_dig_dat.pdf1021.3 MBVydavatelský postprintpovolen
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.