Počet záznamů: 1  

Vliv celulárních látek na koagulaci buněk sinice Merismopedia tenuissima

  1. 1.
    SYSNO ASEP0479565
    Druh ASEPC - Konferenční příspěvek (mezinárodní konf.)
    Zařazení RIVD - Článek ve sborníku
    NázevVliv celulárních látek na koagulaci buněk sinice Merismopedia tenuissima
    Překlad názvuThe influence of cellular organic matter on the coagulation of Merismopedia tenuissima cells
    Tvůrce(i) Novotná, Kateřina (UH-J) SAI, ORCID, RID
    Barešová, Magdalena (UH-J) RID, ORCID, SAI
    Blechová, Magdalena (UH-J) ORCID
    Pivokonská, Lenka (UH-J) SAI, ORCID, RID
    Pivokonský, Martin (UH-J) SAI, ORCID, RID
    Janda, V. (CZ)
    Zdroj.dok.Zborník prednášok z XVII. konferencie s medzinárodnou účasťou Pitná voda. - Trenčianské Teplice : VodaTím s.r.o, 2017 - ISBN 978-80-971272-5-1
    Rozsah strans. 201-208
    Poč.str.8 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    AkceKonference s mezinárodnou účasťou Pitná voda
    Datum konání19.09.2017 - 21.09.2017
    Místo konáníTrenčianské Teplice
    ZeměSK - Slovensko
    Typ akceWRD
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.SK - Slovensko
    Klíč. slovaalgal organic matter (AOM) ; cells ; coagulation ; cyanobacteria ; Merismopedia tenuissima
    Vědní obor RIVDJ - Znečištění a kontrola vody
    Obor OECDEnvironmental sciences (social aspects to be 5.7)
    Institucionální podporaUH-J - RVO:67985874
    AnotacePříspěvek se zabývá koagulací sinice Merismopedia tenuissima, konkrétně vlivem celulárních organických látek (cellular organic matter – COM) na účinnost odstraňování celých buněk. Nejprve byly prováděny koagulační pokusy s jednotlivými složkami (buňky, COM), které ukázaly, že účinnost jejich odstranění se značně liší. Zatímco v případě buněk dosahovala až 99 %, u celulárních látek to bylo jen cca 43-53 % (v závislosti na jejich počáteční koncentraci), což je patrně zapříčiněno jejich hydrofilním charakterem a vysokým obsahem nízkomolekulární složky. Při koagulaci buněk a COM současně pak bylo dosaženo obdobných účinností jako u testů s jednotlivými složkami, a to i za použití nižších koncentrací koagulačního činidla. Za přítomnosti COM došlo k posunu pH optimálního pro koagulaci buněk, a tedy i ke změně reakčních mechanismů. Samotné buňky byly nejlépe odstraňovány v oblasti kolem neutrálního pH (6,0-7,7) převážně mechanismem adsorpce, směs buněk a COM byla nejúčinněji koagulována v mírně kyselém pH (5,0-6,5), kde je dominantním mechanismem nábojová neutralizace. Tyto výsledky poukazují na existenci interakcí mezi buňkami sinice a celulárními látkami, což bylo potvrzeno i pokusy bez použití koagulačního činidla. Je tedy zřejmé, že za vhodně optimalizovaných podmínek COM nenarušují koagulaci buněk.
    Překlad anotaceThis study deals with coagulation of the cyanobacterium Merispomedia tenuissima. The impact of cellular organic matter (COM) on the removal of its cells was investigated. Jar tests with single compounds (cells, COM) revealed that their coagulation efficiency greatly differs – it reached up to 99% in the case of the cells, whereas the coagulation efficiency of COM did not exceed 43-53% (depending on the initial concentration). It might be explained by prevailing hydrophilic character and a significant content of low molecular weight compounds in COM. When the cells and COM were coagulated simultaneously, similar removal rates were reached even by using lower doses of coagulant. Further, the presence of COM changed the optimal pH for cells removal, thus altered coagulation mechanisms. While single cells succumbed mainly to adsorption at about neutral pH (6.0-7.7), cells and COM mixture did rather undergo charge neutralization at slightly acidic pH (5.0-6.5). These results suggested the existence of interactions between the cells and COM that was verified by jar tests without addition of any coagulant. Thus, if the reaction conditions are optimized, cellular organic matter does not deteriorate coagulation of cells.
    PracovištěÚstav pro hydrodynamiku
    KontaktSoňa Hnilicová, hnilicova@ih.cas.cz, Tel.: 233 109 003
    Rok sběru2018
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.