Počet záznamů: 1  

Does polysaccharide glycogen behave as a promoter of amyloid fibril formation at physiologically relevant concentrations?

  1. 1.
    SYSNO ASEP0539969
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevDoes polysaccharide glycogen behave as a promoter of amyloid fibril formation at physiologically relevant concentrations?
    Tvůrce(i) Holubová, Monika (UMCH-V) ORCID, RID
    Lobaz, Volodymyr (UMCH-V) RID, ORCID
    Loukotová, Lenka (UMCH-V) RID, ORCID
    Rabyk, Mariia (UMCH-V) RID, ORCID
    Hromádková, Jiřina (UMCH-V) RID
    Trhlíková, Olga (UMCH-V) RID, ORCID
    Pechrová, Zdislava (UMCH-V)
    Groborz, Ondřej (UMCH-V) ORCID, RID
    Štěpánek, Petr (UMCH-V) RID, ORCID
    Hrubý, Martin (UMCH-V) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Soft Matter - ISSN 1744-683X
    Roč. 17, č. 6 (2021), s. 1628-1641
    Poč.str.14 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaglycogen ; amyloid fibrils ; chemical modification of polysacchaide
    Vědní obor RIVCD - Makromolekulární chemie
    Obor OECDPolymer science
    CEPLM2015064 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    GA19-01602S GA ČR - Grantová agentura ČR
    GA18-07983S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Způsob publikováníOmezený přístup
    Institucionální podporaUMCH-V - RVO:61389013
    UT WOS000620242000016
    EID SCOPUS85101150248
    DOI10.1039/D0SM01884H
    AnotaceWe investigated the influence of glycogen (GG), phytoglycogen (PG), mannan (MAN) and cinnamoyl-modified GG (GG-CIN) on amyloid fibril formation. We used hen egg-white lysozyme (HEWL) as a model system and amyloid beta peptide (1–42) (Aβ1–42) as an Alzheimer's disease-relevant system. For brief detection of fibrils was used thioflavin T (ThT) fluorescence assay and the results were confirmed by transmission electron microscopy (TEM). We also deal with the interaction of polysaccharides and HEWL with isothermal titration calorimetry (ITC) and dynamic light scattering (DLS). We found that all polysaccharides accelerated the formation of amyloid fibrils from both HEWL and Aβ1–42. At high but physiologically relevant concentrations of GG, amyloid fibril formation was extremely accelerated for HEWL. Therefore, on the basis of the herein presented in vitro data, we hypothesize, that dietary D-glucose intake may influence amyloid fibril formation not only by influencing regulatory pathways, but also by direct glycogen-amyloid precursor protein molecular interaction, as glycogen levels in tissues are highly dependent on D-glucose intake.

    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2022
    Elektronická adresahttps://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2021/SM/D0SM01884H#!divAbstract
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.