Počet záznamů: 1  

Extracellular biopolymers produced by freshwater cyanobacteria: a screening study

  1. 1.
    SYSNO ASEP0511650
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevExtracellular biopolymers produced by freshwater cyanobacteria: a screening study
    Tvůrce(i) Uhliariková, I. (SK)
    Chválová, B. (SK)
    Matulová, M. (SK)
    Cepák, Vladislav (BU-J) RID
    Lukavský, Jaromír (BU-J) RID, ORCID
    Capek, P. (SK)
    Zdroj.dok.Chemical Papers. - : Springer - ISSN 2585-7290
    Roč. 73, č. 3 (2019), s. 771-776
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.SK - Slovensko
    Klíč. slovaCyanobacteria ; Exopolymers ; Glycoconjugates ; Composition
    Vědní obor RIVCE - Biochemie
    Obor OECDBiochemistry and molecular biology
    CEPTE01020080 GA TA ČR - Technologická agentura ČR
    Způsob publikováníOmezený přístup
    Institucionální podporaBU-J - RVO:67985939
    UT WOS000459465100024
    EID SCOPUS85061767363
    DOI10.1007/s11696-018-0625-1
    AnotaceCyanobacteria are a rich source of metabolites of a great biotechnological and industrial importance. In this screening study the exopolysaccharides (EPSs) produced by 25 cyanobacterial strains were characterized by yields, chemical composition (protein, carbohydrate, and uronic acid contents, monosaccharide composition, and polymer type) and proton NMR. Most of them were identified as glycoconjugates, i.e. glycoproteins or proteoglycans, in which heteropolysaccharides were composed of seven-to-ten monosaccharide units. At studied cyanobacterial species a significant variation of EPS yields (24–8085 mg/L), carbohydrate (9–67%) and protein (0–37.8%) contents was observed.
    PracovištěBotanický ústav
    KontaktMartina Bartošová, martina.bartosova@ibot.cas.cz, ibot@ibot.cas.cz, Tel.: 271 015 242 ; Marie Jakšová, marie.jaksova@ibot.cas.cz, Tel.: 384 721 156-8
    Rok sběru2020
    Elektronická adresahttp://hdl.handle.net/11104/0301881
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.