Počet záznamů: 1  

Extraction of Antioxidants from Fresh Wine Grapes Marc.

  1. 1.
    SYSNO ASEP0483019
    Druh ASEPC - Konferenční příspěvek (mezinárodní konf.)
    Zařazení RIVD - Článek ve sborníku
    NázevExtraction of Antioxidants from Fresh Wine Grapes Marc.
    Tvůrce(i) Rousková, Milena (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Jírů, M. (CZ)
    Krmela, A. (CZ)
    Hanika, Jiří (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Šolcová, Olga (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Zdroj.dok.Proceedings of the 5th International Conference on Chemical Technology, Biotechnology and Biorefinary. - Prague : Czech Society of Industrial Chemistry, 2017 / Veselý M. ; Hrdlička Z. ; Hanika J. ; Lubojacký J. - ISSN 2336-811X - ISBN 978-80-86238-65-4
    Rozsah strans. 83-86
    Poč.str.4 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    AkceInternational Conference on Chemical Technology /5./
    Datum konání10.04.2017 - 12.04.2017
    Místo konáníMikulov
    ZeměCZ - Česká republika
    Typ akceEUR
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovafatty acids ; lipids ; concentration
    Vědní obor RIVCI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
    Obor OECDChemical process engineering
    CEPTE01020080 GA TA ČR - Technologická agentura ČR
    Institucionální podporaUCHP-M - RVO:67985858
    UT WOS000576789400015
    AnotaceThe study is focused on concentration of a lipid content and determination of the extractable part oriented on included fatty acids in separated phases of centrifuged wet biomass. The main attention was focused on the DHA concentration from the upper lipid layer, containing obviously concentrated proportion of fatty acids. Water fungi suspension was submitted to centrifugation with subsequent separation of individual liquid/solid fractions and extracted by two solvent systems. Dichloromethane/methanol 1/1 and 1-hexane/ethanol 2/3 was applied. Both solvent systems afforded comparable fatty acids profiles. Dominant acids C16:0 (in the range of 43-47%) and DHA C22:6n3 (43-47%) were detected. Biomass residue can be applied e. g. as an animal food supplement due to high protein content. Also level of pigments with antioxidant effect, particularly carotenoids, can be dietary significant.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2019
    Elektronická adresahttp://hdl.handle.net/11104/0278446
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.