Počet záznamů: 1  

Effect of algae and bacteria application on nutritional value of selected leafy vegetables

  1. 1.
    SYSNO ASEP0473153
    Druh ASEPC - Konferenční příspěvek (mezinárodní konf.)
    Zařazení RIVD - Článek ve sborníku
    NázevEffect of algae and bacteria application on nutritional value of selected leafy vegetables
    Tvůrce(i) Kopta, T. (CZ)
    Pokluda, R. (CZ)
    Maršálek, Blahoslav (BU-J) RID, ORCID
    Zdroj.dok.XXIX International Horticultural Congress on Horticulture: Sustaining Lives, Livelihoods and Landscapes (IHC2014): International Symposium on High Value Vegetables, Root and Tuber Crops, and Edible Fungi Production, Supply and Demands. - Brisbane : International Society for Horticultural Science, 2016 / Birch C. J. ; Searle B. ; Heuvelink E. - ISSN 0567-7572 - ISBN 978-94-62611-27-6
    Rozsah strans. 47-52
    Poč.str.6 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    AkceXXIX International Horticultural Congress on Horticulture: Sustaining Lives, Livelihoods and Landscapes (IHC2014): International Symposium on High Value Vegetables, Root and Tuber Crops, and Edible Fungi Production, Supply and Demands
    Datum konání17.08.2014 - 22.08.2014
    Místo konáníBrisbane
    ZeměAU - Austrálie
    Typ akceWRD
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.AU - Austrálie
    Klíč. slovaiceberg lettuce ; additives ; heavy metals
    Vědní obor RIVEF - Botanika
    Institucionální podporaBU-J - RVO:67985939
    UT WOS000391239300007
    DOI10.17660/ActaHortic.2016.1123.7
    AnotacePlant growth promoting substances produced by bacteria and algae were tested in this experiment. The aim of this study was to determine the effect of an algae and bacteria preparation on the nutritional parameters of curly leaf parsley ('Rina') and iceberg lettuce ('Diamantinas') planted in 2013. The algae and bacteria preparation was applied by watering every 14 days. Above ground parts of plants were harvested by cutting and evaluated. Determination of ascorbic acid, total antioxidant capacity (TAC), total carotenoids and selected minerals (Zn, Cd, Pb, Cu) was performed. Application increased total antioxidant capacity in a summer crop of iceberg lettuce but not in an autumn crop. Algae and bacteria treatment also increased the content of zinc (269 mu g 1000 g(-1) of FW) and decreased the content of lead (61 mu g 1000 g(-1) of FW) in leaf parsley.
    PracovištěBotanický ústav
    KontaktMartina Bartošová, martina.bartosova@ibot.cas.cz, ibot@ibot.cas.cz, Tel.: 271 015 242 ; Marie Jakšová, marie.jaksova@ibot.cas.cz, Tel.: 384 721 156-8
    Rok sběru2017
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.