Počet záznamů: 1  

Influence of non-adherent yeast cells on electrical characteristics of diamond-based field-effect transistors

  1. 1.
    SYSNO ASEP0470423
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevInfluence of non-adherent yeast cells on electrical characteristics of diamond-based field-effect transistors
    Tvůrce(i) Procházka, Václav (FZU-D) ORCID
    Cifra, Michal (URE-Y) RID, ORCID, SAI
    Kulha, Pavel (FZU-D)
    Ižák, Tibor (FZU-D) RID
    Rezek, Bohuslav (FZU-D) RID, ORCID
    Kromka, Alexander (FZU-D) RID, ORCID, SAI
    Zdroj.dok.Applied Surface Science. - : Elsevier - ISSN 0169-4332
    Roč. 395, Feb (2017), s. 214-219
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovananocrystalline diamond ; yeast cells ; field-effect transistor ; transfer characteristics pH sensitivity
    Vědní obor RIVBO - Biofyzika
    Obor OECDBiophysics
    CEPGBP108/12/G108 GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaFZU-D - RVO:68378271 ; URE-Y - RVO:67985882
    UT WOS000390428300036
    EID SCOPUS84967155237
    DOI10.1016/j.apsusc.2016.05.003
    AnotaceDiamond thin films provide unique features as substrates for cell cultures and as bio-electronic sensors. Here we employ solution-gated field effect transistors (SGFET) based on nanocrystalline diamond thin films with H-terminated surface which exhibits the sub-surface p-type conductive channel. We study an influence of yeast cells (Saccharomyces cerevisiae) on electrical characteristics of the diamond SGFETs. Two different cell culture solutions (sucrose and yeast peptone dextrose–YPD) are used, with and without the cells. We have found that transfer characteristics of the SGFETs exhibit a negative shift of the gate voltage by −26 mV and −42 mV for sucrose and YPD with cells in comparison to blank solutions without the cells. This effect is attributed to a local pH change in close vicinity of the H-terminated diamond surface due to metabolic processes of the yeast cells.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2017
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.