Počet záznamů: 1  

Carbohydrate-modified magnetic nanoparticles for radical scavenging

  1. 1.
    SYSNO ASEP0463728
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevCarbohydrate-modified magnetic nanoparticles for radical scavenging
    Tvůrce(i) Moskvin, Maksym (UMCH-V) RID, ORCID
    Horák, Daniel (UMCH-V) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Physiological Research. - : Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i. - ISSN 0862-8408
    Roč. 65, Suppl. 2 (2016), S243-S251
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovamagnetic nanoparticles ; silica ; glucose
    Vědní obor RIVEB - Genetika a molekulární biologie
    CEPLQ1604 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    Institucionální podporaUMCH-V - RVO:61389013
    UT WOS000386686800010
    EID SCOPUS84997497803
    AnotaceMaghemite (gamma-Fe2O3) nanoparticles, 12 nm in size, were prepared by co-precipitation of Fe(II) and Fe(III) chlorides with ammonium hydroxide and oxidation with hydrogen peroxide. To achieve stability and biocompatibility, obtained particles were coated with silica, to which glucose and ascorbic acid were bound by different mechanisms. The composite particles were thoroughly characterized by transmission electron microscopy, dynamic light scattering, elemental analysis, and FT-Raman and fluorescence spectroscopy to determine composition, morphology, size and its distribution, zeta-potential, and scavenging of peroxyl and hydroxyl radicals. As the particles showed promising antioxidative properties, they may have a possible application as a stable magnetically controlled scavenger of reactive oxygen species.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2017
    Elektronická adresahttp://www.biomed.cas.cz/physiolres/pdf/65%20Suppl%202/65_S243.pdf
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.