Počet záznamů: 1  

Alternative Glycerol Balance Strategies among Saccharomyces Species in Response to Winemaking Stress

  1. 1.
    SYSNO ASEP0459055
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevAlternative Glycerol Balance Strategies among Saccharomyces Species in Response to Winemaking Stress
    Tvůrce(i) Pérez-Torrado, R. (ES)
    Oliveira, B. M. (ES)
    Zemančíková, Jana (FGU-C)
    Sychrová, Hana (FGU-C) RID, ORCID
    Querol, A. (ES)
    Zdroj.dok.Frontiers in Microbiology. - : Frontiers Research Foundation - ISSN 1664-302X
    Roč. 7, Mar 31 (2016), s. 435
    Poč.str.13 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CH - Švýcarsko
    Klíč. slovaSaccharomyces ; stress tolerance ; glycerol ; gene expression
    Vědní obor RIVEE - Mikrobiologie, virologie
    CEPGA15-03708S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaFGU-C - RVO:67985823
    UT WOS000373277300005
    EID SCOPUS84964334567
    DOI10.3389/fmicb.2016.00435
    AnotaceProduction and balance of glycerol is essential for the survival of yeast cells in certain stressful conditions as hyperosmotic or cold shock that occur during industrial processes as winemaking. In this work we have investigated the expression of four genes (GPD1, GPD2, STL1, and FPS1) crucial in the glycerol pool balance in the four species with a biotechnological potential (S. cerevisiae; S. paradoxus; S. uvarum; and S. kudriavzevii), and the ability of strains to grow under osmotic and cold stresses. The results show different pattern and level of expression among the different species, especially for STL1. All our data point to different strategies to handle glycerol accumulation in response to winemaking stresses as hyperosmotic or cold-hyperosmotic stress in the different species, with variable emphasis in the production, influx, or efflux of glycerol
    PracovištěFyziologický ústav
    KontaktLucie Trajhanová, lucie.trajhanova@fgu.cas.cz, Tel.: 241 062 400
    Rok sběru2017
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.