Počet záznamů: 1  

Enzymatic Glycosylation of Phenolic Antioxidants: Phosphorylase-Mediated Synthesis and Characterization

  1. 1.
    SYSNO ASEP0455579
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevEnzymatic Glycosylation of Phenolic Antioxidants: Phosphorylase-Mediated Synthesis and Characterization
    Tvůrce(i) De Winter, K. (BE)
    Dewitte, W. (BE)
    Dirks-Hofmeister, M. E. (BE)
    De Laet, S. (BE)
    Pelantová, Helena (MBU-M) ORCID, RID
    Křen, Vladimír (MBU-M) RID, ORCID
    Desmet, T. (BE)
    Zdroj.dok.Journal of Agricultural and Food Chemistry. - : American Chemical Society - ISSN 0021-8561
    Roč. 63, č. 46 (2015), s. 10131-10139
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaglycosylation ; antioxidant ; ABTS
    Vědní obor RIVCE - Biochemie
    CEP7E11011 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    LD13042 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    Institucionální podporaMBU-M - RVO:61388971
    UT WOS000366004800005
    DOI10.1021/acs.jafc.5b04380
    AnotaceAlthough numerous biologically active molecules exist as glycosides in nature, information on the activity, stability, and solubility of glycosylated antioxidants is rather limited to date. In this work, a wide variety of antioxidants were glycosylated using different phosphorylase enzymes. The resulting antioxidant library, containing alpha/beta-glucosides, different regioisomers, cellobiosides, and cellotriosides, was then characterized. Glycosylation was found to significantly increase the solubility and stability of all evaluated compounds. Despite decreased radical-scavenging abilities, most glycosides were identified to be potent antioxidants, outperforming the commonly used 2,6-bis(1,1-dimethylethyl)-4-methylphenol (BHT). Moreover, the point of attachment, the anomeric configuration, and the glycosidic chain length were found to influence the properties of these phenolic glycosides.
    PracovištěMikrobiologický ústav
    KontaktEliška Spurná, eliska.spurna@biomed.cas.cz, Tel.: 241 062 231
    Rok sběru2016
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.