Počet záznamů: 1  

How strong are strong poly(sulfonic acids)? An example of the poly(2-acrylamido-2-methyl-1-propanesulfonic acid)

  1. 1.
    SYSNO ASEP0452117
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevHow strong are strong poly(sulfonic acids)? An example of the poly(2-acrylamido-2-methyl-1-propanesulfonic acid)
    Tvůrce(i) Gospodinova, Natalia (UMCH-V) RID
    Tomšík, Elena (UMCH-V) RID, ORCID
    Omelchenko, Olga (UMCH-V)
    Zdroj.dok.European Polymer Journal. - : Elsevier - ISSN 0014-3057
    Roč. 74, January (2016), s. 130-135
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovapolyelectrolytes ; strong poly(acids) ; proton conductors
    Vědní obor RIVCF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    CEPGA15-14791S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaUMCH-V - RVO:61389013
    UT WOS000369204100013
    EID SCOPUS84951831647
    DOI10.1016/j.eurpolymj.2015.11.025
    AnotaceDespite the significant interest in poly(sulfonic acids) as proton conductors and acid catalysts, their dissociation behavior is poorly studied. The influence of the polyelectrolyte effect on the dissociation of the strong poly(acid) is frequently neglected. Moreover, the decrease in distance between the sulfonic groups is thought to enhance the acid strength or charge carrier concentration. Using simple and reliable methods (pH measurements and potentiometric titration), it is demonstrated that a strong poly(sulfonic acid) such as poly(2-acrylamido-2-methyl-1-propanesulfonic acid) displays a “limited” (predicted by the Manning-Oosawa theory) degree of dissociation in a salt-free solution and “maximal” degree of dissociation equivalent to the monomer analog in the presence of NaCl excess.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2016
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.