Počet záznamů: 1  

Cation-pi Interaction of Tl+ with [6]Helicene: Experimental and DFT Study

  1. 1.
    SYSNO ASEP0448643
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevCation-pi Interaction of Tl+ with [6]Helicene: Experimental and DFT Study
    Tvůrce(i) Makrlík, E. (CZ)
    Sýkora, D. (CZ)
    Böhm, S. (CZ)
    Vaňura, P. (CZ)
    Církva, Vladimír (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Storch, Jan (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Polášek, Miroslav (UFCH-W) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Journal of Molecular Structure. - : Elsevier - ISSN 0022-2860
    Roč. 1100, NOV 15 (2015), s. 150-153
    Poč.str.4 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovacomplexation ; [6]helicene ; thallium
    Vědní obor RIVCF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    CEPGAP207/10/1124 GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaUCHP-M - RVO:67985858 ; UFCH-W - RVO:61388955
    UT WOS000365361600019
    EID SCOPUS84938400080
    DOI10.1016/j.molstruc.2015.06.080
    AnotaceBy using electrospray ionization mass spectrometry (ESI-MS), it was proven experimentally that the univalent thallium cation forms with [6]helicene (C26H16) the cationic complex species [Tl(C26H16)]+ in the gas phase. Further, applying quantum mechanical DFT calculations, the most probable structure of the [Tl(C26H16)]+ complex was derived. In the resulting complex, the central cation Tl+ is bound by six bonds to six carbon atoms from the two terminal benzene rings of the parent [6]helicene ligand via cation-pi interaction. Finally, the interaction energy, E(int), of the considered cation-pi complex [Tl(C26H16)]+ was found to be -144.8 kJ/mol, confirming the formation of this cationic complex species as well.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2016
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.