Počet záznamů: 1  

Antimicrobial properties and chemical composition of liquid and gaseous phases of essential oils

  1. 1.
    SYSNO ASEP0444262
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevAntimicrobial properties and chemical composition of liquid and gaseous phases of essential oils
    Tvůrce(i) Křůmal, Kamil (UIACH-O) RID, ORCID
    Kubátková, Nela (UIACH-O)
    Večeřa, Zbyněk (UIACH-O) RID
    Mikuška, Pavel (UIACH-O) RID, ORCID
    Celkový počet autorů4
    Zdroj.dok.Chemical Papers. - : Springer - ISSN 0366-6352
    Roč. 69, č. 8 (2015), s. 1084-1092
    Poč.str.9 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.SK - Slovensko
    Klíč. slovaessential oils ; vapour-agar contact method ; antibacterial ; antifungal
    Vědní obor RIVCB - Analytická chemie, separace
    CEPDF11P01OVV028 GA MK - Ministerstvo kultury
    UT WOS000354752200009
    DOI10.1515/chempap-2015-0118
    AnotaceThe antimicrobial properties of fifteen essential oils (EOs) tested on seventeen microorganisms were determined using the vapour–agar contact method. The most effective EOs (i.e. Lavandula angustifolia, Cymbopogon nardus, Citrus aurantifolia, Juniperus communis, Myrtus communis and Cinnamomum zeylanicum), whose volatile components afforded the best antimicrobial properties, were selected for a detailed study of chemical composition. All these six EOs contained one to three main components that presented 67–91 mass % of total mass of a corresponding essential oil. The amount of other components was much lower (less than 5 mass %). The volatile components of Lavandula angustifolia exhibited the most effective antimicrobial properties because they completely inhibited the tested bacteria and fungi within 3 days and 1 week, respectively. The components of Lavandula angustifolia with the highest concentration in the gaseous phase were linalool (99.0 ppmv), eucalyptol (44.9 ppmv), linalyl acetate (25.9 ppmv), myrcene (22.2 ppmv), β-trans-ocimene (19.7 ppmv), camphor (16.7 ppmv) and limonene (14.9 ppmv).
    PracovištěÚstav analytické chemie
    KontaktIveta Drobníková, drobnikova@iach.cz, Tel.: 532 290 234
    Rok sběru2016
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.