Počet záznamů: 1  

Microstructure characterization of rapidly solidified Al-Fe-Cr-Ce alloy by positron annihilation spectroscopy

  1. 1.
    SYSNO ASEP0437336
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevMicrostructure characterization of rapidly solidified Al-Fe-Cr-Ce alloy by positron annihilation spectroscopy
    Tvůrce(i) Michalcová, A. (CZ)
    Vojtěch, D. (CZ)
    Čízek, J. (CZ)
    Procházka, I. (CZ)
    Drahokoupil, Jan (FZU-D) RID, ORCID
    Novák, P. (CZ)
    Zdroj.dok.Journal of Alloys and Compounds. - : Elsevier - ISSN 0925-8388
    Roč. 509, č. 7 (2011), s. 3211-3218
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovametals and alloys ; nanostructured materials ; rapid solidification ; positron spectroscopies ; transmission electron microscopy ; x-ray diffraction
    Vědní obor RIVBM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    CEZAV0Z10100520 - FZU-D (2005-2011)
    UT WOS000287570100005
    DOI10.1016/j.jallcom.2010.12.049
    AnotacePositron annihilation spectroscopy was employed for the microstructure characterization of rapidly solidified Al-3 wt.% Cr-3 wt.% Fe-0.8 wt.% Ce alloy prepared by melt spinning. Results of the positron annihilation study are analyzed within the diffusion trapping model and compared with results of X-ray diffraction, transmission electron microscopy and microhardness measurements. A good consistency among all experimental techniques was obtained. The rapidly solidified alloy exhibits ultra fine grained structure, consisting of cells separated by dislocation walls. Annealed samples showed no significant changes in structure up to 400 degrees C which proves good thermal stability of ultra fine grained structure. Exposure of the sample to temperature of 500 degrees C caused significant changes in the material.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2015
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.