Počet záznamů: 1  

Měkkýši údolí Vltavy (Čechy)

  1. 1.
    SYSNO ASEP0436719
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVZáznam nebyl označen do RIV
    Poddruh JOstatní články
    NázevMěkkýši údolí Vltavy (Čechy)
    Překlad názvuMollusc fauna of the Vltava River valley (Bohemia)
    Tvůrce(i) Horáčková, J. (CZ)
    Ložek, V. (CZ)
    Beran, L. (CZ)
    Juřičková, L. (CZ)
    Podroužková, Š. (CZ)
    Peterka, Jiří (BC-A) RID, ORCID
    Čech, Martin (BC-A) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Malacologica Bohemoslovaca. - : Slovenská akadémia vied - ISSN 1336-6939
    Roč. 13, - (2014), s. 12-105
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.SK - Slovensko
    Klíč. slovafaunistics ; inventory ; Mollusca ; river floodplain ; Lucilla scintilla ; Margaritifera margaritifera
    Vědní obor RIVEH - Ekologie - společenstva
    Institucionální podporaBC-A - RVO:60077344
    Překlad anotaceThe recent mollusc assemblages of the Vltava River, the longest river in the Czech Republic (430 km), and its valley were studied (South and Central Bohemia). Altogether, 162 species of terrestrial and freshwater molluscs representing 65% of the total Czech malacofauna, were recorded at 532 sites studied between 1940 and 2013. Considering high species richness and diversity of mollusc fauna, the Vltava River valley ranks among the malacologically richest areas in the Czech Republic despite (1) the strong migration barrier of the nine dams on the upper and middle river stretches, (2) the long-term human influence in a whole river valley during the Holocene and, (3) the intensive agriculture in the lower part of the river floodplain. The river phenomenon, partly developed in the upper river stretch and fully developed in the middle part of the river, is the leading cause of such remarkable species richness.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2015
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.