Počet záznamů: 1  

SrHfO.sub.3./sub.-based phosphors and scintillators

  1. 1.
    SYSNO ASEP0370169
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSrHfO3-based phosphors and scintillators
    Tvůrce(i) Nikl, Martin (FZU-D) RID, ORCID, SAI
    Boháček, Pavel (FZU-D) RID, ORCID, SAI
    Trunda, Bohumil (FZU-D)
    Jarý, Vítězslav (FZU-D) RID, ORCID
    Fabeni, P. (IT)
    Studnička, Václav (FZU-D) RID
    Kučerková, Romana (FZU-D) ORCID
    Beitlerová, Alena (FZU-D) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Optical Materials. - : Elsevier - ISSN 0925-3467
    Roč. 34, č. 2 (2011), s. 433-438
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaSrHfO3 ; luminescence ; stoichiometry ; Ce3+ doping
    Vědní obor RIVBM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    CEPKAN300100802 GA AV ČR - Akademie věd
    GA202/08/0893 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z10100521 - FZU-D (2005-2011)
    AV0Z10100520 - FZU-D (2005-2011)
    UT WOS000298533500022
    DOI10.1016/j.optmat.2011.04.040
    AnotaceThe heavily Ce-doped SrHfO3 (SHO) and the undoped non-stoichiometric SHO sample sets were prepared by solid state reaction in powder form and their luminescence spectra and decay kinetics were measured. Concentration quenching effects and thermally induced ionization of the Ce3+ excited states were followed and discussed in the former sample set. In the latter one new emission band at about 334 nm was found in Sr-deficient samples and temperature dependences of its emission intensity and decay times were studied in the detail. Room temperature decay time of about 180 ns and efficient and fast energy transfer from the host to the center of the 334 nm emission make this material promising candidate for X-ray phosphors.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.