Počet záznamů: 1  

Biotransformation of (1S)-2-Carene and (1S)-3-Carene by Picea abies Suspension Culture

  1. 1.
    SYSNO ASEP0369831
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevBiotransformation of (1S)-2-Carene and (1S)-3-Carene by Picea abies Suspension Culture
    Tvůrce(i) Dvořáková, Marcela (UEB-Q) RID, ORCID
    Valterová, Irena (UOCHB-X) RID, ORCID
    Šaman, David (UOCHB-X) RID, ORCID
    Vaněk, Tomáš (UEB-Q) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Molecules. - : MDPI
    Roč. 16, č. 12 (2011), s. 10541-10555
    Poč.str.15 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CH - Švýcarsko
    Klíč. slovabiotransformation ; carene ; oxidation
    Vědní obor RIVED - Fyziologie
    CEPME08070 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    2B08058 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z50380511 - UEB-Q (2005-2011)
    AV0Z40550506 - UOCHB-X (2005-2011)
    UT WOS000298411200054
    DOI10.3390/molecules161210541
    AnotaceBiotransformation of (1S)-2-carene and (1S)-3-carene by Picea abies suspension culture led to the formation of oxygenated products. (1S)-2-Carene was transformed slowly and the final product was identified as (1S)-2-caren-4-one. On the other hand, the transformation of (1S)-3-carene was rapid and finally led to the formation of (1S)-3-caren-5-one and (1S)-2-caren-4-one as equally abundant major products. The time-course of the reaction indicates that some products abundant at the beginning of the reaction (e.g. (1S,3S,4R)-3,4-epoxycarane and (1R)-p-mentha-1(7),2-dien-8-ol) were consumed by a subsequent transformations. Thus, a precise selection of the biotransformation time may be used for a production of specific compounds.
    PracovištěÚstav experimentální botaniky
    KontaktDavid Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.