Počet záznamů: 1
Markery pro určení náchylnosti brambor k obecné strupovitosti
- 1.
SYSNO ASEP 0368435 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Ostatní články Název Markery pro určení náchylnosti brambor k obecné strupovitosti Překlad názvu Markers for detection of potatoes to common scab Tvůrce(i) Krištůfek, Václav (BC-A) RID
Diviš, J. (CZ)
Ságová-Marečková, M. (CZ)
Kopecký, J. (CZ)Zdroj.dok. Bramborářství: Odborný časopis Ústředního bramborářského svazu České republiky - ISSN 1211-2429
Roč. 19, č. 5 (2011), s. 19-21Poč.str. 3 s. Jazyk dok. cze - čeština Země vyd. CZ - Česká republika Klíč. slova potatoes ; common scab ; detection Vědní obor RIV EH - Ekologie - společenstva CEP GA526/96/0168 GA ČR - Grantová agentura ČR IBS6066001 GA AV ČR - Akademie věd QH92151 GA MZe - Ministerstvo zemědělství CEZ AV0Z60660521 - UPB-H, BC-A (2005-2011) Anotace Obecná strupovitost brambor je rozšířená choroba a odrůdy brambor mají rozdílnou náchylnost k tomuto onemocnění. Praktická ochrana proti obecné strupovitosti je zaměřena na úpravu faktorů prostředí a využití vlastností odrůd. Šlechtění brambor zahrnuje pouze popis náchylnosti novošlechtění k této chorobě. Omezení napadení hlíz brambor je v současné době velmi aktuální, neboť choroba významným způsobem ovlivňuje tržní uplatnění brambor. Dosud ojedinělý komplexní přístup k problematice obecné strupovitosti umožnil nalézt nebo lépe definovat několik markerů pro testování náchylnosti novošlechtění brambor ke strupovitosti (poměr Ca/P, obsah polyfenolových látek a aktivita antioxidativního obranného systému v peridermu hlízy). Překlad anotace Common scab of potato is an infectious disease that does not decrease yields, but does decrease the quality of fresh market potato tubers. Cultivars differ in their susceptibility to infection by several Streptomyces species and no cultivar is totally resistant. Practical protection against common scab is focused on regulation of soil factors and using of cultivar characteristics. Potato breeding includes only description of new varieties to this disease. Hitherto sporadic complex research of the common scab enabled us to find or better define several markers for testing of new varieties regarding potato susceptibility to common scab (Ca/P ratio, content of polyphenolic compounds, capacity of antioxidative enzyme defensive system in potato tuber periderm). Pracoviště Biologické centrum (od r. 2006) Kontakt Dana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214 Rok sběru 2012
Počet záznamů: 1