Počet záznamů: 1  

Antioxidant Capacity and Antioxidants of Strawberry, Blackberry, and Raspberry Leaves

  1. 1.
    SYSNO ASEP0368268
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevAntioxidant Capacity and Antioxidants of Strawberry, Blackberry, and Raspberry Leaves
    Tvůrce(i) Buřičová, Lucie (UEB-Q)
    Andjelkovic, M. (BE)
    Čermáková, A. (CZ)
    Réblová, Z. (CZ)
    Jurček, Ondřej (UEB-Q)
    Kolehmainen, E. T. (FI)
    Verhé, R. (BE)
    Kvasnička, F. (CZ)
    Zdroj.dok.Czech Journal of Food Sciences. - : Czech Academy of Agricultural Sciences - ISSN 1212-1800
    Roč. 29, č. 2 (2011), s. 181-189
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaDPPH ; Folin-Ciocalteau method ; Fragaria vesca
    Vědní obor RIVEF - Botanika
    CEZAV0Z50380511 - UEB-Q (2005-2011)
    UT WOS000288910600011
    AnotaceThe total phenolic content (Folin-Ciocalteu method), free radical scavenging ability expressed as DPPH value, ferric reducing antioxidant capacity (FRAP), and oxygen radical absorbance capacity (ORAC) were determined in water extracts of leaves from Rosaceae family plants (Fragaria vesca L., Rubus fructicosus L., and Rubus idaeus L.). The antioxidant capacities of the extracts (in the order of the above mentioned methods) were 73.6-88.9%, 60.1-71.4%, 49.7-78.0% respectively, and 45.3-66.5% of that of green tea water extract. Further, the presence of 15 compounds (gallic acid, rutin, ellagic acid, caffeic acid, p-coumaric acid, quercetin, kaempferol, myricetin, quercetin-3-d-glucoside, ascorbic acid, (+)-catechin, (-)-epicatechin, epicatechingallate, epigallocatechin, procyanidin B1) was studied by HPLC-ECD and their antioxidant capacities were compared to the antioxidant capacity of the extracts.
    PracovištěÚstav experimentální botaniky
    KontaktDavid Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.