Počet záznamů: 1  

Deep, subsurface microflora after excavation respiration and biomass and its potential role in degradation of fossil organic matter

  1. 1.
    SYSNO ASEP0367392
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevDeep, subsurface microflora after excavation respiration and biomass and its potential role in degradation of fossil organic matter
    Tvůrce(i) Frouz, Jan (BC-A) RID, ORCID
    Cajthaml, Tomáš (MBU-M) RID, ORCID
    Kříbek, B. (CZ)
    Schaeffer, P. (FR)
    Bartuška, Martin (BC-A) RID, ORCID
    Galertová, R. (CZ)
    Rojík, P. (CZ)
    Krištůfek, Václav (BC-A) RID
    Zdroj.dok.Folia Microbiologica. - : Springer - ISSN 0015-5632
    Roč. 56, č. 5 (2011), s. 389-396
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovamicroflora ; biomass ; fossil organic matter
    Vědní obor RIVEH - Ekologie - společenstva
    CEPGA206/09/1642 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z60660521 - UPB-H, BC-A (2005-2011)
    AV0Z50200510 - MBU-M (2005-2011)
    UT WOS000295681100004
    DOI10.1007/s12223-011-0062-9
    AnotaceThree types of Miocene claystones (amorphous, lamellar, and transitional) were aseptically sampled from depths of 30 m and 150 m below the soil surface. Respiration of these sediments was measured under conditions that prevented inoculation by other microorganisms not indigenous to the claystones in situ. Microbial respiration was higher in lamellar than amorphous claystones and was not affected by sampling depth. During cultivation, microbial biomass (as indicated by PLFA) significantly increased. Microbial biomass after cultivation was significantly higher in sediments from 30 m than from 150 m depth. Both microbial respiration and biomass increased after glucose addition.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.