Počet záznamů: 1  

The optimal parameters of bubble centrifuging in glass melts

  1. 1.
    SYSNO ASEP0367127
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevThe optimal parameters of bubble centrifuging in glass melts
    Tvůrce(i) Tonarová, V. (CZ)
    Němec, Lubomír (UACH-T)
    Kloužek, Jaroslav (UACH-T)
    Zdroj.dok.Journal of Non-Crystalline Solids. - : Elsevier - ISSN 0022-3093
    Roč. 357, 22-23 (2011), s. 3785-3790
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaglass ; bubble ; centrifuging ; modelling
    Vědní obor RIVJH - Keramika, žáruvzdorné materiály a skla
    CEP2A-1TP1/063 GA MPO - Ministerstvo průmyslu a obchodu
    CEZAV0Z40320502 - UACH-T (2005-2011)
    UT WOS000295911800016
    DOI10.1016/j.jnoncrysol.2011.07.028
    AnotaceThe mathematical model of a multicomponent bubble in a glass melt under the influence of gravitational and centrifugal fields has been applied in the model TV glass. The optimal fining conditions have been examined in a rotating cylinder with the aim of determining their general features. All of the dependences between the bubble-removal time and the rotational velocity showed the region of bubble removal by centrifuging at low cylinder rotational velocities and the region of complete bubble dissolution when the rotation was intensive. The low rotational velocities, characterised by the minimal bubble-centrifuging time, appeared to be suitable for industrial application. Consequently, the influence of temperature, pressure and glass-layer thickness on the value of the optimal rotational velocity and optimal fining time of small-critical bubbles has been investigated in detail in a glass melt containing fining agent.
    PracovištěÚstav anorganické chemie
    KontaktJana Kroneislová, krone@iic.cas.cz, Tel.: 311 236 931
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.