Počet záznamů: 1  

Effect of cyclodextrins on pH-induced conformational transition of poly(methacrylic acid)

  1. 1.
    SYSNO ASEP0364990
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevEffect of cyclodextrins on pH-induced conformational transition of poly(methacrylic acid)
    Tvůrce(i) Horský, Jiří (UMCH-V) RID, ORCID
    Podešva, Jiří (UMCH-V) RID
    Walterová, Zuzana (UMCH-V)
    Zdroj.dok.Chemical Papers. - : Springer - ISSN 0366-6352
    Roč. 65, č. 6 (2011), s. 847-854
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.SK - Slovensko
    Klíč. slovacyclodextrins ; inclusion complexes ; polyelectrolytes
    Vědní obor RIVBO - Biofyzika
    CEPGA202/09/2078 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z40500505 - UMCH-V (2005-2011)
    UT WOS000297373700014
    DOI10.2478/s11696-011-0080-8
    AnotaceA pH-induced conformational transition (CT) of atactic poly(methacrylic acid) (PMMA) from the contracted to expanded conformation was investigated by viscometry, potentiometric titration, and anthracene solubilisation in the presence of - glucose, α-cyclodextrin (αCD), and γ-cyclodextrin (γCD), respectively. No effect of glucose and αCD on CT was observed. On the other hand, the CT characteristic features were absent in the presence of γCD. The different effects of the co-solutes indicate that the interaction between PMAA and γCD corresponds to the partial inclusion of the PMAA chain into the γCD cavity. The viscometry and anthracene solubilisation imply that γCD promotes the expanded conformation of PMAA at low pH. The potentiometric behaviour corresponds to that of the contracted PMMA conformation. Thus the results suggest the hierarchical picture of the PMAA conformation at low pH in which the local arrangement of the PMAA chain is a prerequisite for clustering on a larger scale.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.